Učitavam...

Antičević: Gospodo političari, poboljšajte kvalitet života najranjivijih sugrađana!

Prof. dr. Darko Antičević jedan je od najpoznatijih, ali i najpriznatijih dječjih ortopeda u Hrvatskoj i u regionu, koji je svoje znanje i iskustvo prenosio i mlađim kolegama iz Bosne i Hercegovine. Već više od 40 godina pomaže djeci koja imaju ortopedske i druge probleme u Zagrebu, no za njegove se sposobnosti čulo i u Rusiji, zapadnoj Evropi, pa i u Centralnoj Americi.

Svoj je radni vijek proveo u, kako se to nekada govorilo, društvenim, državnim bolnicama, no nakon što je ispunio sve uslove za mirovinu, morao je napustiti javni sektor.

Brojna su priznanja koja je dobio operirajući svoje najmlađe pacijente gdje god je za to bilo potrebe, ali i nebrojeno je zadovoljne djece i njihovih roditelja koji su u dr. Antičeviću dobili stručnjaka koji je teška i turobna djetinjstva pretvarao u normalne mladosti i živote.

Privatni sektor

Sada radi u privatnom sektoru, ali i dalje punom snagom i sa istom željom da što više pomogne. Sa njim smo razgovarali u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina u Zagrebu, koja prima pacijente iz svih dijelova regiona, a nije rijedak slučaj da do njih dođu i oni kojima treba pomoć iz Rusije, Njemačke, Italije…

Profesore Antičeviću, koliko je situacija sa pandemijom korona virusa poremetila vaše djelovanje s obzirom da ste stalno angažovani u Hrvatskoj i inostranstvu?

– Želim vam zahvaliti na pozivu na ovaj razgovor i pozdravljam Vaše cijenjene čitateljice i čitatelje. Globalni utjecaj ovog vrlo zaraznog respiratornog virusa (COVID-19) je potpuno izmjenio način djelovanja svih dječjih ortopeda bilo da djeluju lokalno u bolnicama ili su globalno aktivni u edukaciji na raznim kontinentima. Svi naši kongresi i sva međunarodna „face to face“ interakcija je prekinuta. Prešli smo na virtualne kontakte putem aplikacija Zoom, GoToMeeting i slično.

Naše Europsko društvo za dječju ortopediju (EPOS, www.epos.org) nastavlja edukaciju putem webinara koji su vrlo dobro prihvaćeni i posjećeni. S druge strane, u bolnicama je naš najvažniji zadatak spriječiti ulaz virusa u bolnički sustav. U početku korona krize, oko jedan mjesec, ortopedske operacije u djece se bile odgađane.

Međutim, djeca i u doba korone oboljevaju, a liječenje se ne može unedogled odgađati. Iako nema indikacija za hitno djelovanje, predugo čekanje može ugroziti dječje zdravlje i povećati mogućnost komplikacija. Ukratko, morali smo se prilagoditi, usvojti nove higijenske mjere, pojačati postojeće te na svaki mogući način spriječiti štetno djelovanje virusa u bolnicama. I o tim mjerama i iskustvima kolega u Europi su održani webinari. Razmjenjujemo iskustva i tražimo najučinkovitija rješenja.

Vaša je specijalnost dječija ortopedija. Sada ste angažovani u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina i pacijenti vam dolaze i svih krajeva Hrvatske, ali i regiona. Šta su najčešće bolesti, koji su Vam najveći problemi i kako ih rješavate?

– U pravu ste, dolaze nam djeca od Slovenije do Makedonije. Ortopedski problemi u dječjoj dobi su vrlo raznoliki, i teško je govoriti o najčešćim problemima. Gruba procjena je da ima više stotina različitih ortopedskih problema koji se mogu pojavljivati u različitim kombinacijama u djece različitih uzrasta. Nije isto ako liječite zbog ortopedske dijagnoze dojenče ili adolescenta. Valja nam primijeniti različite metode liječenja u različitim uzrastima.

Ako jednostavno podijelimo ortopedske problema na lakše i teže, nakon postavljanja što specifičnije dijagnoze, lakši problemi se liječe savjetom, preporukama, praćenjem i ponekad ortopedskim ortozama (naprave koje omogućuju ili onemogućavaju pokret). Težih ortopedskih problema u dječjoj ima na sreću vrlo malo. Smatra se da samo sedam procenata pregledane djece u ortopedskoj ambulanti mogu biti kandidati za kirurško liječenje.

U takvim situacijama valja potanko proanalizirati problem, razmotriti različite opcije liječenja, dobro sačiniti plan liječenja, imati rezervni plan, odrediti „timing“ tj. optimalnu dob bolesnika (jer ponekad rast dijeteta djeluje povoljno za cilj izlječenja, a ponekad protiv tog našeg cilja). I na koncu valja stručno, kvalitetno i bez komplikacija izvršiti operaciju i poslije operacijsku rehabilitaciju. 

Vrhunski rezultati

Prateći Vaš rad tijekom godina, imali ste priliku svoje znanje primjenjivati i prenositi širom svijeta i u najbogatijim ali i najsiromašnijim državama. Koliko zaostajemo?

– U odnosu na najbogatije zemlje, u nekim područjima ne zaostajemo nimalo. Imamo vrhunske liječnike sa isto tako vrhunskim rezultatima. U odnosu na najsiromašnije smo vrlo dobri, ali s time ne možemo biti zadovoljni.

Problem je što prosječni bolesnik kada dolazi u bilo koju bolnicu kojoj je vlasnik država, županija ili grad, ne dobiva vrhunsku uslugu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *