Učitavam...

Apel stanovništvu da izbjegava veća okupljanja, posebno u zatvorenom

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo apelira na stanovništvo da se, bez obzira na vikend i lijepo vrijeme, suzdrže od masovnih okupljanja posebno u zatvorenom prostoru.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom Kemal Beganović kazao je da su to mjesta najvećeg rizika.

– Izbjegavajte mjesta visokog rizika. Izbjegavajte okupljanja u zatvorenom prostoru, kao što su svadbe, noćni klubovi i slična mjesta na kojima je mogućnost zaraze mnogo veća nego je to na otvorenim prostorima – naglasio je.

Kako je kazao, prema podacima koje je prikupio Zavod za javno zdravstvo KS, u posljednja 24 sata analiziran je 381 uzorak (prikupljen u period od 24. do 27. augusta), a 51 je novozaražena osoba.

– Od tog broja 36 osoba je već u samoizolaciji ili pripada porodičnim klasterima. Dva smrtna ishoda bila su u posljednja 24 sata – kazao je.

Dodaje da su na Klinici ‘Podhrastovi’ trenutno hospitalizirana 44 pacijenta. Trenutno u KS ima 480 aktivnih slučajeva. Za 24 sata evidentirano je 68 osoba oporavljenih od virusa korona.

– I dalje je veći broj oporavljenih, od broja novozaraženih. Izbjegavajte okupljanja većeg broja ljudi, posebno u zatvorenom prostoru – naglasio je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *