Učitavam...

Bajrović: Gubici u hotelsko-turističkoj privredi ogromni

Pomoć države Bosne i Hercegovine hotelsko-turističkoj industriji i drugim privrednim granama koje su teško pogođene pandemijom koronavirusa znači očuvanje radnih mjesta, očuvanje likvidnosti naših firmi i u konačnici spremnost svih ugoroženih privrednih subjekata da opet pune budžete naše države – kazao je u razgovoru za Fenu generalni direktor Europe Group Sarajevo Rasim Bajrović.

Naglasio je da je “to vrlo važno da znaju svi nivoi vlasti u našem društvu i da se sve njihove aktivnosti trebaju usmjeriti u pravcu hitne pomoći sve do aprila 2021. godine, kada se očekuje značajnije poboljšanje privrednog rasta”.

Prema njegovim riječima, u tom pravcu se iduće sedmice očekuje potpisivanje Ugovora o pomoći sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

– U fazi smo realizacije dogovora sa Vladom Kantona Sarajevo o uplati minimalnih plaća našim radnicima bar za par mjeseci, kao i sa Vladom Federacije BiH o refundiranju doprinosa za radnike za tri mjeseca i Federalnim ministarstvom turizma i okoliša o refundiranju režiskih troškova našim privrednim subjektima – kazao je Bajrović.

Bez obzira što su, kako je kazao, pomoć jako dugo čekali zbog složenih procedura, on je pohvalio “iskrene napore Turističke zajednice KS, Kantonalne Vlade na čelu sa premijerom Mariom Nenadićem, Federalne Vlade na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem i Ministarstva turizma i okoliša i ministricu Editu Đapo na svim aktivnostima koje idu u pravcu da se hotelsko turističkoj industriji kao i ostalim najugroženijim privrednim subjektima što prije pruži potrebna pomoć”.

Bajrović je apelirao na Vijeće ministara BiH da što prije otvore granice prema Turskoj, arapskim zemljama i svim drugim nama prijateljskim zemljama kako bi bar dio ove turističke sezone spasili i bar malo popravili poslovanje.

– Više od 70 posto prihoda zadnjih par godina nam dolazi od turista iz Turske, arapskih zemalja i zemalja dalekog istoka i to je razlog više da se granice i sloboda putovanja već od sutra omogući i turistima iz ovih zemalja i da se omogući vizna liberalizacije za sve zemlje čiji turisti i poslovni ljudi ne mogu dolaziti kod nas zbog strogih viznih barijera – istakao je Bajrović.

Naglasio je da ova branša očekuje stalnu pomoć svih nivoa vlasti sve do aprila 2021. te očekuje i brzo otvaranje granica prema svijetu.

– Ukoliko se ova naša očekivanja ostvare nadamo se da će i oporavak naše industrije ići puno brže i da će se svi crni scenariji o zatvaranju hotela i o likvidaciji kompanija i firmi izbjeći na opšte zadovoljstvo svih u našem društvu. Nadamo se da će oporavak naše hotelske industrije početi od idućeg ljeta, jer svi očekujemo da ćemo do tada imati i lijek protiv koronavirusa – kazao je Bajrović.

Napomenuo je da su gubici u hotelsko-turističkoj privredi ogromni i već sada BiH na dnevnoj bazi ima gubitke više od milion KM.

– Za očekivati je da će ti gubici do kraja godine, kada ćemo imati i precizne podatke, biti mnogo veći – poručio je Bajrović.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *