Učitavam...

Biden i njegovi saveznici prikupili 70 miliona dolara tokom Demokratske konvencije

Američki predsjednički kandidat Joe Biden i grupe iz Demokratske stranke u bliskom savezništvu s njim prikupili su 70 miliona dolara tokom četverodnevne konvencije u ovoj sedmici, saopćio je Bidenov predizborni tabor.

Televizijski prenos konvencije privukao je 122 miliona posmatranja širom 15 digitalnih platformi emitovanja programa i također je privukao 85,1 miliona televizijskih prenosa, navodi Bidenov tabor u email poruci.

Predizborni tabor republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njemu bliske savezničke grupe prikupili su 165 miliona dolara tokom tipično anemičnog mjeseca jula za namicanje sredstava, više od 140 miliona dolara koje je prikupio njegov demokratski suparnik Joe Biden, saopćio je Trumpov predizborni štab u ovom mjesecu.

Taj rezultat omogućuje Trumpu da uđe u završnu fazu predizborne kampanje za američkog predsjednika s malom, ali netaknutom, novčanom prednošću.

Trump i grupe koje podržavaju republikanci sada imaju na raspolaganju više od 300 miliona dolara da ulože u reklamiranje, aktiviste koji šire stranačku propagandu i ostale političke troškove, u poređenju s Bidenovih 294 miliona dolara.

Virtualna Demokratska nacionalna konvencija završena je u četvrtak navečer s Bidenovim prihvatanjem stranačke nominacije tokom govora u kome je optužio Trumpa za haotični predsjednički mandat kojim je podijelio naciju.

Završna noć konvencije privukla je oko 24,6 miliona televizijskih gledalaca, najveću publiku u sedmici, sudeći po agenciji za rejting Nielsen.

Četverodnevna republikanska konvencija, mješavina virtualnih i živih dešavanja tokom koje će Trump prihvatiti stranačku mominaciju, počinje u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *