Učitavam...

BiH povećala zlatne rezerve za 64 miliona KM

U proteklih godinu dana vrijednost zlata kojom raspolaže Centralna banka BiH (CBBiH) je porasla za čak 64 miliona maraka.

CBBiH trenutno ima 96.000 unci (oko tri tone) ovog plemenitog metala, koliko ga je bilo i krajem juna prošle godine, ali kada je riječ o vrijednosti, itekako je došlo do skoka. Naime, tržišna vrijednost zlata kojim smo raspolagali 30. juna ove godine iznosila je oko 297 miliona KM. 

U istom periodu 2019. godine vrijednost zlata koje je CBBiH posjedovala iznosila je oko 233 miliona KM.

Mišljenje stručnjaka je da bi CBBiH trebala u kontinuitetu pratiti stanje na relevantnim tržištima i upravljati rezervama na optimalan način, uključujući i transakcije s monetarnim zlatom, ali da uvijek prioritet da stabilnosti i sigurnosti rezervi u odnosu na moguću kratkoročnu dobit.

Srbija ima najveće rezerve zlata na Balkanu pa je objavljeno da su prošlog ljeta u njihovoj centralnoj banci povećane rezerve na oko 21 tonu.

Bosna i Hercegovina tri tone teške zlatne rezerve ima već godinama unazad. Međutim, kako je objavljeno prije nekoliko mjeseci, BiH se može pohvaliti da je ušla među 100 najbogatijih država prema rezervama zlata – zauzela je 91. poziciju.

Najbogatije su Sjedinjene Američke Države, koje imaju više od 8.000 tona zlata. Na drugom mjestu je Njemačka s više od 3.300 tona, a zanimljivo je da je na trećem mjestu Međunarodni monetarni fond (MMF) s više od 2.800 tona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *