Učitavam...

Borba za očuvanje radnih mjesta u realnom sektoru

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog ministra finansija Jasmina Halebića utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta za ovu godinu radi isplate sredstava za pomoć privredi, odnosno podrške isplati plata uposlenicima za april i maj, te za mart preostalim privrednim subjektima koji su ostvarili to pravo, kao i za nastavak direktne pomoći privredi u skladu sa potrebama u ovom sektoru.

Sredstva MMF-a dio su paketa kratkoročnih i srednjoročnih mjera koje provode resorna ministarstva u Vladi KS sa ciljem ublažavanja negativnih efekata pandemije Covid-19.

Rebalans budžeta je bio neophodan korak u vođenju javnih finansija u KS, a zbog opravdanih zahtjeva privrednika koji čekaju sredstva od MMF-a za pomoć privredi, a koje Vlada FBiH zbog proceduralnih razloga još uvijek nije uplatila kantonalnim nivoima.

– Sredstva od MMF-a nisu upitna, a po njihovom uplaćivanju Kantonu Sarajevo ona će biti operativna u Budžetu KS, kao i prihodi iz drugih izvora. Vlada KS nastavlja i sa drugim aktivnostima koje su usmjerene poboljšanju stanja u privredi – zaključio je Halebić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *