Učitavam...

BPS: Opasna politička poruka da država nije preuzela teret migrantske krize

Povodom današnjeg usvajanja budžeta Bosne i Hercegovine (BiH), u kojem nije bilo mjesta za, doduše simboličnu, podršku suzbijanju migrantske krize, BPS smatra da, pored finansijske, ovakvo odbijanje usvajanja ovog dijela budžeta BiH ima svoje ozbiljne političke implikacije.

– Ovom odlukom, praktično je država Bosna i Hercegovina, zvanično, odustala od obaveze da suzbija migrantsku krizu i teret ove krize prepustila kantonima isključivo s bošnjačkom demografskom većinom.

To može imati teške političke i sigurnosne posljedice, prvenstveno po BiH a, zatim, po bošnjački narod koji trpi ozbiljne sigurnosne, ekonomske i zdravstvene posljedice zbog migrantske krize ali će, uskoro, početi trpjeti teške političke optužbe i probleme iz istih razloga.

Vladajuća koalicija na državnom nivou morala je pronaći minimum sredstava za migrantsku krizu jer, pored simboličnog novčanog iznosa, to bi značilo da država preuzima odgovornost i obavezu dok je, neusvajanjem ove stavke, jasno poručeno da državni problemi se distribuiraju po etničkom principu, kao što se čini i s privilegijama – saopćeno je iz BPS-a na čijem čelu je predsjednik Sefer Halilović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *