Učitavam...

CBBiH: Konsolidovani fiskalni suficit BiH 672 miliona KM

Konsolidovani fiskalni suficit u 2019. godini, na nivou cijele Bosne i Hercegovine, iznosi 672 miliona KM, odnosno oko 1,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju redovni godišnji statistički podaci o vladinim finansijama koje je objavila Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), a obuhvataju budžete na svim nivoima vlasti, sve vanbudžetske fondove u BiH i direkcije za ceste.

U odnosu na 2018. godinu fiskalni suficit je smanjen za 65 miliona KM, ali je fiskalna pozicija i dalje bila vrlo stabilna i odražavala je dobro upravljanje javnim finansijama.

U sferi javnih investicija zabilježeno je značajno povećanje od 13 posto u odnosu na 2018. godinu, i one su dostigle iznos od milijardu KM, što je najviši iznos u posljednjih pet godina.

CBBiH u sklopu svojih statističkih aktivnosti i kroz saradnju sa više od 50 izvještajnih jedinica na svim nivoima vlasti, proizvodi statistiku usklađenu sa standardima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o konsolidovanim vladinim finansijama u BiH.

Ovi izvještaji dostavljaju se međunarodnim institucijama koje ih koriste za ocjenu ukupne fiskalne pozicije zemlje. Uz to, odnedavno se uvodi slična statistika bazirana na EU standardima (ESA2010 i EDP), a čije izvještaje nadgleda i ocjenjuje Eurostat, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Centralne banke BiH.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *