Učitavam...

Čengić: Preporuke EK ne smijemo ignorisati ako želimo u EU

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić uputio je inicijativu da Vlada FBiH pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi materijal o 14 preporuka Evropske komisije, odnosno realizaciju onih preporuka koje su u punoj ili djelimičnoj nadležnosti ovog bh. entiteta, saopćeno je iz SDP-a.

– Komplikovani Ustav BiH dodijelio je, nažalost, brojne ovlasti entitetima i kantonima. Evropska komisija u svom Mišljenju dala je 14 preporuka za reforme i napredak u određenim oblastima od kojih su neke i u nadležnosti FBiH, a i direktno je pozvala različite nivoe vlasti na saradnju u realizaciji preporuka. Stoga, ako istinski želimo u EU, ove preporuke ne smijemo ignorisati. Nepostupanje po preporukama EU je direktna opstrukcija našeg evropskog puta – upozorava Čengić.

Čengić napominje da niko nema pravo na nerad ili opstrukciju evropskog puta Bosne i Hercegovine, da je EU jasno opredjeljenje naših građana i da je neophodno da se na tom putu ubrzano krećemo.

– Sada, više nego ikada, potrebno je raditi na ovim procesima. Važnost našeg članstva u EU se posebno vidi u vrijeme pandemije Covid-a 19, između ostalog kroz ograničenje kretanja naših građana i kroz neadekvatnu zastupljenost BiH u izdašnim planovima EU za oporavak od ekonomske krize. Samo članstvo u EU ne predstavlja jedini cilj, nego su upravo reforme koje trebamo proći na tom putu jednako bitne za stvaranje ekonomski snažne, socijalno osjetljive, transparentne, stabilne i savremene države navodi Čengić.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *