Učitavam...

Čerkez: Ukoliko se ovako nastavi imat ćemo španski scenarij

Zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obratio se i epidemiolog Goran Čerkez.

– Hvala zastupnicima koji su me danas pomenuli u pozitivnom smislu, ali moram naglasiti da je ovo timski posao. Sve mjere koje su donesene su kvalitetne i pravremeno su donesene. Stanje je jako loše, sistem radi jer smo obezbjeđivali 90 posto opreme i još uvijek sistem radi. Očekujemo naredne sedmice još oko 100.000 testova. Svu pomoć koju smo dobili upućujemo prema kantonima. Imamo paraliziran sistem odozdo. Važno je da mjere koje su donesene su bile dobre i pravovremene, one ne ugrožavaju ekonomiju – istakao je Čerkez.  

Dodao je da je problem jer ne vrši nadzor nad provođenjem mjera.

– Nema inspekcije, nema policije, nema kontrole mjera. Krajnje je vrijeme da se krene u kontrolu poštivanja mjera, drugačije morat ćemo ići u restrikcije jer ovako nećemo moži odgovoriti – naglasio je Čerkez.

Prema njegovim riječima, sa istočne strane imamo masovni uvoz oboljelih i o tome neko treba da vodi pažnju.

– Jako je bitno da mi već u određenim procesima učestvujemo u EU pa i u nabavci vakcina. Već se razmišlja i o tom segmentu, vrlo smo aktivni i radimo na tome. Nije pitanje decentraliziranog sistema, mi moramo u svim sistemima raditi lokalno. Mi nemamo niti jedan zatvoren objekat zbog nepoštivanja mjera. Ukoliko se ovako nastavi imat ćemo španski scenarij u BiH – zaključi je Čerkez.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *