Učitavam...

Crna Gora i Srbija ponovno uspostavile zrakoplovne veze

Crna Gora i Srbija u srijedu su ponovno uspostavili avionski saobraćaj prekinut 26. maja kada je avionima Montenegroairlinesa zabranjeno slijetanje u srbijanske zračne luke, kao odgovor Beograda na odluku Podgorice da zatvori granice za državljane Srbije zbog loše epidemiološke situacije u toj susjednoj zemlji.

Avioni crnogorske aviokompanije jutros su poletjeli za Beograd, dok su istodobno iz srbijanske prijestolnice avioni Air-Srbije poletjeli za Podgoricu i Tivat.

Te dvije nacionalne kompanije imaju monopol na linijama Podgorica-Beograd-Podgorica i Tivat- Beograd-Tivat, a najjeftinije povratne karte za pola sata leta između tih destinacija iznose oko 100 eura.

Ponovnom uspostavljanju linija prethodila je prošlosedmična odluka vlada u Podgorici i Beogradu da otvore međusobne granice. Crna Gora postavila je uslov da građani Srbije mogu u tu zemlju isključivo sa negativnim PCR testom ili Elisa testom, dok je Srbija bezuslovno otvorila granice za crnogorske građane, prenosi Hina.

Kada se Crna Gora krajem maja proglasila prvom korona-free državom u Evropi otvorila je granice za sve zemlje koje su tada imale manje od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, među kojima nije bila Srbija.

Ta je odluka razljutila službeni Beograd, pa je srbijanska premijerka Ana Brnabić pozvala svoje sunarodnjake da ne ljetuju u Crnoj Gori “jer tamo nisu poželjni“, a zrakoplovne vlasti zabranile su slijetanje avionima Montenegroairlinesa na zračne luke u Beogradu i Nišu.

Odnosi Crne Gore i Srbije pogoršani su od kada je crnogorski parlament u posljednjim danima 2019. usvojio zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji regulira vlasništvo nad imovinom vjerskih zajednica.

Zakonu se najviše protivi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj gori, koja tvrdi da je zakon paravan za otimanje crkvene imovine.

Crna Gora i Srbija bile su u državnoj zajednici do 21. maja 2006., kada se na referendumu više od 55 posto Crnogoraca izjasnilo da želi živjeti u nezaisnoj državi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *