Učitavam...

Da li je Rusija manipulisala podacima vakcine za koronavirus?

Zahtjevi koji se postavljaju pred vakcinu protiv korone potpuno su jasni: ona mora da bude djelotvorna, bezbjedna, povoljna i brzo dostupna. Ti osnovni kriterijumi važe, bez izuzetka, za sve istraživače koji na tome rade već mjesecima i pod ogromnim pritiskom, piše Deutsche Welle.

Ogromno je bilo i zgražavanje međunarodne javnosti kada je Rusija sredinom avgusta brže-bolje pustila u promet prvu vakcinu, Sputnjik V– iako skoro uopšte nije klinički testirana i nisu urađene odlučujuće bezbjednosne probe.

Isti nalazi kod različitih pacijenata?

Međutim, sve je više naznaka da su osnovni podaci o vakcini grubo manipulisani. U otvorenom pismu u stručnom časopisu Lancet, preko 40 istraživača iz Evrope, SAD, Kanade, ali i Rusije dovode u pitanje vjerodostojnost podataka.

Posebno su uočljivi numerički obrasci koji se ponavljaju, a koji su markirani u otvorenom pismu. Iako su različiti ispitanici dobijali potpuno različite forme vakcine, svi su u različitim danima imali egzaktno isti nivo antitela u krvi.

Takođem i činjenica da bi vrijednost t-ćelija koje se bore protiv SARS-CoV-2 trebalo da bude identična kod svih ispitanika, prema međunarodnim stručnjacima ne može da bude puka slučajnost. Sa statističke tačke gledišta, rezultati su veoma nevjerovatni i zapravo sve mnogo više liči na manipulaciju – kako je ocijenio poznati stručnjak za mikrobiologiju Enriko Buči. „To je kao da bacate kockice i svaki put dobijete potpuno iste brojeve”, izjavio je Buči za „Moskovski tajms“ (Moscow Times).

Šta se zna o ruskoj vakcini?

Serum Gam-COVID-Lyo, koji je upotrijebljen u vakcini Sputnjik V je takozvana vektorska vakcina, koja je razvijena na moskovskom Institutu za epidemiologiju Gamaleja. Za takvu vektorsku vakcinu odstranjaju su geni opasnih bolesti, a ostaje samo neka vrsta transporta virusa, koju medicinari označavaju kao „virusni vektor”. Ti bezopasni vektori sadrže još genetski materijal sa odgovarajućim uputstvom za gradnju, što kod SARS-CoV-2 vakcina odgovara genu korona-virusa.

Tijelo vakcinisane osobe prepoznaje ubačeni genetski materijal kao strano tijelo i stvara antitijela i specifične t-ćelije protiv ovih antigena. Tako antigen proizvode same ćelije vakcinisane osobe.

Ako se upotrijebe poznati vektori, štedi se vrijeme u kojem se upravo testira njihova bezbjednost. Uprkos tome, kod vektorskih vakcina uvijek može da dođe do neželjenih djejstava, kada imuni sistem napada vektore.

Šta znači ime Sputnjik V?

Konačno ponovo prvi – već sredinom avgusta, samo pola godine nakon izbijanja pandemije, ruski predsjednik Putin ponosno je predstavio njegov prestižni korona-objekat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *