Učitavam...

Dijetetičarka otkrila kako lakše smršati: Prevarite mozak da se osjećate sito

Gubljenje viška kilograma može biti težak zadatak, a ako ste na dijeti, vjerovatno se ne osjećate kao da ste siti nakon jela. No ako se borite s osjećajem sitosti, možete okriviti suđe iz kojeg jedete za to, prenosi The Sun. Jedna dijetetičarka otkrila je svoj trik kako prevari mozak i tijelo da misli da pojela više nego što zapravo jeste.

Rebecca Gawthorne objavila je trik na svom Instagram profilu, a mnogi su bili oduševljeni koliko je jednostavan. Objavila je videozapis u kojem se vidi kako hrana u manjem tanjiru može izgledati kao da ustvari imate veću porciju. Ovo je, kaže, sjajno ako se borite za održavanje ravnoteže kada je u pitanju kontrola porcija.

– Ako se borite s kontrolom porcija ili jedete previše, pokušajte s ovim jednostavnim trikom – poslužite obroke na manjim tanjuirima i zdjelama – savjetuje Rebecca. Zatim je i objavila video u kojem pokazuje kako ista količina hrane drugačije izgleda kada se nalazi u posudama različitih veličina.

– Kada upotrebljavate manje zdjelice i tanjire, nesvjesno servirate manje porcije i manje jedete. Ali osjećate se jednako sito i zadovoljno kao što i vaš mozak vidi manju zdjelu kao da ima više hrane u njoj kao što izgleda puna. Još uvijek preporučujem slušanje signala gladi i sitosti vašeg tijela kada koristite ovaj trik, ali to je izvrsno mjesto za početak – kaže Rebecca.

Također je dodala kako je moguće koristiti pravu količinu povrća, proteina i ugljikohidrata kada koristite manje tanjire i zdjelice. Rekla je da bi pola tanjura trebalo zauzeti povrće.

– Dodajte 1/4 proteina – otprilike veličine vašeg dlana. Zatim dodajte 1/4 ugljikohidrata približno veličine vaše stisnute šake – objašnjava. Rekla je da biste trebali jelo završiti s jednom ili dvije kašike zdravih masti – koje mogu uključivati ​​hranu poput avokada.

Autor: Večernji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *