Učitavam...

Direktor zaposlio kćerku u školi, a ovako se pravda: “Pa nije mi više kći, udala se”

Tonći Vuksan (HDZ) godinama je bio načelnik Podbablja, male općine u dalmatinskom zaleđu. Danas je direktor osnovne škole u Zagvodu. U prosvjetu je otišao kad je Općina dosegnula vrtoglave milionske gubitke.

Ako je vjerovati diplomi, Tonći Vuksan studirao je nevjerovatnih 27 godina. Pedagogiju u Zadru upisao je 1980., a završio 2007. godine. Vuksan se, kako su za 24sata.hr pričali njemu bliski ljudi iz Zagore, voli hvaliti prijateljstvom s Momirom Karinom, pomoćnikom ministra obrazovanja. Kad su se lani provjeravale diplome u školstvu ova Vuksanova nije bila upitna. Nikom nije bilo čudno da je čovjek mogao nastaviti fakultet nakon više od dva desetljeća. Prije nego je postao direktorom  škole, Vuksan je u njoj zaposlen na mjesto pedagoga. Iako ranije imao takvog radnog iskustva, osim ako nije bio pedagog u HDZ-u.

Tonći Vuksan danas ima i nevjestu te nećakinju koje rade u prosvjeti. A od nedavno je i njegova kćerka, koju se može pronaći na fotografijama sa stranačkih skupova u majici s logom HDZ-a, ali i na kandidacijskim listama i objavama Mladeži HDZ-a Podbablje, baš prije par dana primljena da radi u školi u kojoj je on direktor. U računovodstvu. Iako žena nema takvog radnog iskustva. Što znači da će vlastitom ocu potpisivati putne naloge i slično.

S Vuksanom su malo porazgovarali novinari 24sata.

Jeste li vlastitu kćerku zaposlili na mjesto šefice školskih finansija?

– Eeeem.. je.

Je li se javljalo još osoba na to radno mjesto?

– Naravno.

Je li tačno da su se javile magistrice ekonomije koje su radile praksu u računovodstvu vaše škole?

– Te druge će se javit kad bude konkurs. Ovo je isključivo sada odluka direktora da se zaposli moja kćerka na 60 dana dok počne nastava jer je prijašnja zaposlenica otišla u penziju. Direktor ima pravo uzeti koga god hoće.

Vi ste taj direktor?

– Da. Direktor je izabrao onu u koju ima povjerenje.

A to je vaša kćerka?

– Moja kćer. Da.

– Moja kćer. Da.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *