Učitavam...

Dodik delegatima na Skupštini RS: Jeste li za Dodika ili za Džaferovića i Komšića

Član Predsjednštva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da je odluka o odobravanju i zaključivanju Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija veoma štetna po interese Republike Srpske i nije u skladu sa Ustavom BiH.

– Ovaj memorandum isključuje bilo kakvu mogućnost da po ovim pitanjima bude angažovana policija Republike Srpske i druge agencije na prostoru Republike Srpske i to je ključni razlog zašto sam smatrao da ne treba dozvoliti da ovaj Memorandum dobije podršku – istakao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, prenosi Srna.

Nisu uvažena mišljenja

Dodik je rekao da Memorandum sadrži niz materijalnih povreda i da nisu uvažena mišljenja Vlade, institucija RS niti predstavnika RS u institucijama BiH.

– Nekoliko puta smo razmatrali ovo pitanje, čak je i Predsjedništvo BiH, smatrajući da nije sve u skladu sa postojećom ustavno-pravnom strukturom, nekoliko puta vraćalo ovaj dokument na doradu, tražeći od nadležnih institucija iz BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona da dostave svoja mišljenja o tome – podsjetio je Dodik.

On je rekao da to nikada nije do kraja sprovedeno, kao ni ovaj put kada nisu dostavljena na traženje Predsjedništva BiH mišljenja nadležnih institucija, “nego su pokušali zbrzati u nastojanju da se upravo proizvede ova situacija”.

– Vjerujem da ovo nema nikakve veze sa suštinom odlučivanja na nivou BiH, nego ima veze sa političkim prepucavanjem što je podrazumijevalo da se navodno suprotstavimo SAD u pogledu neprihvatanja ovakvog memoranduma – naglasio je Dodik.

Rekao je da RS nema nijedan razlog i potrebe da se dvoumi u vezi sa tim, ističući da ono što je mimo Ustava i mimo interesa i nadležnosti institucija RS ne može da bude prihvaćeno “taman na drugoj strani bile SAD i sve druge zemlje zajedno”.

– U ovom pogledu tražim podršku Narodne skupštine da odbaci ovu odluku o odobravanju Memoranduma jer smatram da ona nije u skladu sa Ustavom, ne obezbjeđuje adekvatno mjesto institucija Republike Srpske u sprovođenju zakona i ovog Memoranduma – istakao je Dodik.

On je rekao da je Memorandum nesprovodiv na nivou BiH, imajući u vidu da Ministarstvo sigurnosti nema nikakvih formalnih razloga niti ovlaštenja da sprovodi ovakav sporazum i da je odgovornost dislocirana iz nekih drugih policijskih agencija koje rade na ovim pitanjima.

Odbaciti odluke

– Samo primitivan pristup bi išao iz FBiH da se to objašnjava kako je RS protiv borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala jer to nije tačno – naglasio je Dodik.

Istakao je da je na sva tri pitanja za koja je tražio podršku Narodne skupštine ugrožen interes RS, imajući u vidu da se zadire u ustavno-pravni poredak i pokušava dislocirati odgovornost vezano za pojedina pitanja.

– Na vam je da odlučite. Odbacimo odluke Predsjedništva. U drukčijoj varijanti to bi bilo loše za RS jer se ovo svodi na glasanje jeste li za Dodika ili za Džaferovića i Komšića – rekao je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *