Učitavam...

Dodik: Mi nećemo rat, hoćemo RS, a nećemo BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ništa ne traži od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića već želi samo da ga informiše o stanju u BiH, te naglasio da je cilj RS borba za očuvanje statusa definisanog izvornim Dejtonskim sporazumom.

On je rekao da Vučić mora da zna kakva je situacija u BiH, te da je cjelovit prikaz toga dostavljeni dokument o kojem će raspravljati na sutrašnjem sastanku zvaničnika iz RS i Srbije u Beogradu.

Dodik je naglasio da je sutrašnja posjeta Srbiji izazvala veliku pažnju, ne samo u RS-u i Srbiji, već i u regionu, pa i šire, te da su se oni koji uopšte nisu imali uvid u to kako se priprema i dogovara ovaj sastanak našli da govore o tome.

On je naveo da je osnovna ideja bila da se vidi na koji način se međunarodna zajednica različito ponašala angažujući se u BiH i na pitanju Kosova i Metohije.

Prema njegovim riječima, mnogi službenici koji su bili u BiH i nakon toga išli na Kosovo i Metohiju, te obrnuto, imali jedinstveni cilj da uskrate prava srpskom narodu i srpskoj državi.

“U tom pogledu mi smo, kroz pregled antidejtonskog ponašanja u okviru onoga što je Narodna skupština RS usvojila u novembru prošle godine, sačinili operacioni plan na koji način ćemo te zaključke prezentovati i držati ih na neki način živim”, izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da se ni o čemu drugom ne radi, te da je problem onih koji su našli da komentarišu dostavu tog akta Narodne skupštine u tome što ga ne čitaju.

Mogli su, tvrdi Dodik, da to pročitaju i prošle godine, ali oni misle da sve stvari stoje onako kako oni zamišljaju.

“Ovdje nema nikakve aktivnosti u vezi sa secesijom za koju stalno pominju da nam je glavna priča. Ovdje je u pitanju borba za status. Naš status je definisan izvornim Dejtonskim sporazumom i mi hoćemo to”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da postoji ideja da se zajedno sa predstavnicima hrvatskog naroda u BiH napravi koncentrisan pregled kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prema Srbima i Hrvatima.

On naglašava da će se tada vidjeti da nije bilo kršenja na štetu Bošnjaka, nego se neopravdano kršio Ustav da bi se udovoljilo Bošnjacima i njihovim zahtjevima.

“Problem muslimana u BiH je taj što oni nikada nisu htjeli da prihvate činjenicu da postoji Republika Srpska i da postoji ravnopravan hratski narod u Federaciji BiH, nego su, koristeći međunarodnu zajednicu, visokog predstavnika i Ustavni sud, sve to doveli u pitanje”, napomenuo je Dodik.

Bošnjaci se sada, kaže Dodik, ponašaju kao djeca koja uzmu nekome klikere i onda kažu da je to njihovo.

“Nije njihovo! Ovo što su uradili, ova tranzicija nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Mi ćemo nastaviti da to govorimo”, rekao je Dodik.

“Nije njihovo! Ovo što su uradili, ova tranzicija nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Mi ćemo nastaviti da to govorimo”, rekao je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *