Učitavam...

Dodik u Skupštini RS-a psovao Šaroviću: “E jesi pošten…” (VIDEO)

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je u ponedjeljak da sadašnja američka administracija pokušava preuzeti nadzor nad provedbom izbora u njegovoj zemlji i tako na vlast dovesti stranke i političare koji odgovaraju Washingtonu.

Takvu tvrdnju Dodik je iznio na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske od koje je zatražio da podrži njegov veto na memorandum o suradnji između BiH i američke Međunarodne zaklade za izborne sustave (IFES).

IFES je vlastima BiH ponudio dodatnu pomoć u pripremi i provedbi lokalnih izbora najavljenih za 15. novembra, a Predsjedništvo BiH je to prihvatilo no uz protivljenje Dodika koji tvrdi da je riječ o miješanju u unutarnje poslove i derogiranju ovlasti koje imaju njena tijela vlasti kao i entiteti.

Kako bi predloženi memorandum o saradnji bio konačno odbačen, Dodiku je potrebna podrška NSRS-a, a da bi je dobio on je optužio IFES da zapravo kani ugroziti regularnost izbornog procesa koji bi tako bio proveden po “američkim interesima”.

– Oni će nama putem cyber procesa ‘pakirati’ i radit će isto što je ranije radila CIA, kazao je Dodik na sjednici entitetskog parlamenta u Banjoj Luci.

Njegova je teza da je glavni cilj IFES-a prilagodba izbornog sistema kako bi se na općim izborima 2022. godine zbog govora mržnje diskvalificirali kandidati koji ne odgovaraju Washingtonu, a doveli oni koji će, kako tvrdi Dodik, promicati ‘bosansku politiku’ te provoditi unitarizaciju BiH.

Lider opozicije i predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović kazao je da opozicija ne želi dati potporu Dodikovim igrokazima jer IFES u BiH djeluje već 20 godina, a riječ je isključivo o tehničkoj potpori tijelima vlasti BiH s ciljem sprječavanja izbornih krađa.

– Vi ste najodgovorniji za krađe i zloupotrebe u izbornim procesima, poručio je Šarović Dodiku.

Optužio je Dodika da blokira poboljšanja u izbornom sistemu jer mu odgovara da on bude korumpiran kakav je sada i u kojemu i prije i poslije izbora može neometano kupovati ljude i tako čuvati svoju vlast.

Iznervirani Dodik Šaroviću je sa skupštinske govornice odgovorio psovkom.

– E jesi pošten j… te, kazao je Dodik nakon čega je u dvorani za sjednice nastao haos jer su oporbeni zastupnici bučno negodovali zbog Dodikova ponašanja.

Izjavio je i kako SDS gubi izbore jer ih narod više ne doživljava svojim, da ova stranka vodi “izdajničku politiku”.

– Izgubit ćete opet Bijeljinu, Doboj, Banju Luku i to značajno… Nigdje vas neće biti – kazao je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *