Učitavam...

Dom naroda FBiH odobrio kreditno zaduženje kod EBRD-a

Na redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj danas u Sarajevu pod predsjedavanjem Tomislava Martinovića, usvojeno je svih 19 tačaka dnevnog reda.

Na početku sjednice delegati su minutom šutnje odali počast federalnom ministru Salki Bukvareviću, koji je danas preminuo od posljedica koronavirusa.

Delegati su dali potrebnu većinu prijedlogu zaljučaka koji poizilaze iz odluka Ustavnog suda BiH i presuda Ustavnog suda FBiH.

Dom Naoda PFBiH usvojio je Projedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji BiH, kao i Prijedlog zakona o obaveznim osiguranjima i te cestovnom prijevozu.

Na sjednici je data suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije da pristupi aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetro elektrana privrednim društvima iz Tomislavgrada, Mostara, Livna i Sarajeva.

Delegati Doma naroda usvojili su izještaj o zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta u BiH, koju je dostavila institucija Obdusmena za ljudska prava BiH, kao i izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisje trezorskih zapisa.

U posljenjoj tački usvojena odluka o izboru članova Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju za čijeg je predsjednika izabran Ivica Pavković iz Zastupničkog doma PFBiH, a za njegovog zamjenika Aljoša Čampara iz Doma naroda. Na toj dužnosti oni će se mijenjati svakih šest mjeseci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *