Učitavam...

Domaći proizvođači i prerađivači mesa ugroženi, najavljuju proteste

U situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa domaći proizvođači i prerađivači suočeni su sa velikim padom potrošnje mesa i mesnih prerađevina, koja je na istorijskom minimumu, zbog čega je oblast stočarstva suočena sa tržišnim viškom žive stoke.

Tržišne viškove imaju i ratari, proizvođači mlijeka, živinari i povrtari. Svi oni zajedno od vlasti BiH traže uvođenje zaštitnih mjera, odnosno da se u naredna tri mjeseca zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja članica CEFTA-e i Evropske unije. U suprotnom, najavljuju masovne proteste.

„Naš prijedlog je bio kvote. To smatramo i dalje da bi bio fantastičan jedan model koji ne bi mogao da vrijeđa neku treću stranu. Naprotiv efekti bi bili sigurno vidljivi i naše stanovništvo bi u tom slučaju konzumiralo zdravo domaće meso“, kaže Stojan Marinković iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

U ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da su upoznati sa zahtjevima poljoprivrednika, ali da treba biti oprezan zbog ugovora koji proističu iz ugovora potpisanih sa zemljama CEFTA-e i Evropske unije.

„Predsjedavajući će će uskoro formirati jednu Radnu grupu za zaštitu domaće proizvodnje koja će podrazumjevati adekvatnu participaciju i udruženja i kompanija ali isto tako i institucija. Ja mislim da je već prepoznata politika Sdavjeta ministara za zaštitu domaće proizvodnje i u tom kontekstu ćemo na temelju relevantnih analiza i činjenica donositi određene odluke“, ističe Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Autor: BHRT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *