Učitavam...

Društvo novinara BiH najoštrije osuđuje napad na ekipu RTV Lukavac

Društvo novinara Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje posljednji napad predsjedavajućeg Općinskog vijeća Lukavac Mehmeda Suljića na ekipu RTV Lukavac prilikom posljednje sjednice Općinskog vijeća.

Naime, nakon verbalnog sukoba s načelnikom Općine Edinom Delićem, Suljić je snimatelju RTV Lukavac uputio prijetnje da će mu razbiti kameru, te poručio da ne smije snimati ovaj događaj “jer je riječ o privatnom razgovoru” i da treba imati dozvolu Općinskog vijeća. Srećom, većina vijećnika je zaštitila kolegu snimatelja i pružila mu podršku, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Društvo novinara BiH smatra da ovakvi incidenti više nisu slučajnost, već posljedica neadekvatnog sankcioniranja brojnih napada na predstavnike medija u BiH, pri čemu se šalje poruka da će nasilje nad medijskim radnicima proći nekažnjeno.

Od nadležnih organa Općinskog vijeća Lukavac očekujemo da u skladu sa svojim pravilnicima sankcioniraju Suljića, a od institucija za provođenje zakona da reagiraju u cilju zaštite slobode novinarske profesije, poručili su iz Društva novinara BiH.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *