Učitavam...

FK Željezničar obilježava 99. godišnjicu osnivanja

Na današnji dan, prije 99 godina, osnovan je najtrofejniji bosanskohercegovački fudbalski klub, sarajevski Željezničar, saopštili su danas iz FK Željezničar.

”Željezničar danas slavi svoj 99. rođendan. Na današnji dan, 1921. godine, Željo je odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi Ludvigu Lepleu. Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inženjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba”, poručili su iz FK Željezničar.

”Uz dosta problema sa tadašnjim vlastima ‘plavi’ su primljeni u Podsavez 19. septembra 1921. godine. Već pomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željo je izgubio 1:5. Jedini strijelac za naš klub bio je upravo Dimitrije Dimitrijević”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *