Učitavam...

Gavrankapetanović predstavio učinke Opće bolnice: Rezultati su impozantni i nama

Vršilac dužnosti direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović izjavio je danas da je ta ustanova osvarila impozantne rezultate u protekla dva mjeseca i da posebno raduje činjenica da je to učinjeno u jeku pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sarajevu je danas održana press konferencija o radu i učinku uvođenja novog načina rada, te ostalim aktuelnostima vezanim za rad Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Konferenciji su prisustvovali i premijer kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar privrede koji obnaša i privremenu dužnost ministra zdravstva KS Draško Jeličić.

Zahvalivši se prisutnima, Gavrankapetanović je kazao da je dužan posebnu zahvalnost izraziti marljivim kolegama koje su iznijele veliki teret i napravili važne rezultate.

“S obzirom da smo imali situaciju sa koronom, htjeli smo da pokažemo situaciju u Kantonu Sarajevo jer nas je sve brinulo što je zdravstveni sistem mjesecima bio zatvoren i mi smo na osnovu naredbe Ministarstva zdravstva i Vlade KS od 17. jula krenuli sa novim režimom rada. Moram reći da sam i ja lično iznenađen ovolikim dolaskom pacijenata i potrebama građana za medicinskom uslugom“, kazao je Gavrankapetanović.

Ističući kako je u proteklom periodu u Opću bolnicu došlo i medicinsku uslugu zatražilo blizu 51.000 ljudi, Gavrankapetanović je kazao da su svi oni dobili adekvatnu uslugu i da je to najbolji pokazatelj potrebe otvaranja bolnice na način kako smo to i uradili.

“Vidjet ćete krivulju, u najtežoj situaciji pandemije u Kantonu Sarajevo naš rad i otvaranje bolnice je koincidiralo sa najtežom situacijom po broju oboljelih. Zato je trebalo imati srce ovih zdravstvenih radnika da se ovo postigne“, kazao je Gavrankapetanović.

Opća bolnica trenutno upošljava ukupno 739 radnika, uključujući 577 zdravstvenih i 162 nezdravstvena radnika, a Gavrankapetanović je kazao da bolnica trenutno ima 138 specijalista i 45 specijalizanata te je dodao kako se nada da će Vlada KS imati dodatno sluha za angažman dodanih mladih specijalizanata.

Od početka godine u Opću bolnicu je zaposleno ukupno 113 novih radnika, među kojima je i 15 specijalizanata.

Ukupan broj pruženih usluga u protekla dva mjeseca u Općoj bolnici se popeo na 198.414, a kupan broj pregleda preko Urgentnog centra je 5.826, što je 95 takvih pregleda po danu.

Ukazujući kako je u protekla dva mjeseca u Općoj bolnici izvršeno više od 1.170 hitnih, ambulantnih i elektivnih operativnih zahvata, Gavrankapetanović je kazao da je Opća bolnica jedna manja gradska bolnica sa 353 bolničke postelje.

Dnevno je Opća bolnica u prosjeku primala 25 na bolničko liječenje, odnosno u protekla dva mjeseca primila je 1.546 pacijenata.

Dnevno je Opća bolnica u prosjeku primala 25 na bolničko liječenje, odnosno u protekla dva mjeseca primila je 1.546 pacijenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *