Učitavam...

Godišnjica obnove: Šesnaest godina s “novim” Starim mostom

Mostar je bez najljepšeg luka koji spaja dvije obale Neretve bio skoro 11 godina. Nakon rušenja Starog mosta granatiranjem s položaja Hrvatskog vijeća obrane u novembru 1993. godine, najvrijedniji spomenik materijalne kulture u Bosni i Hercegovini obnovljen je 2004., a svečano je ponovo otvoren na današnji dan.

Svečanosti upriličenoj tim povodom na platou ispod mosta, prisustvovalo je više od pedeset stranih delegacija, državnika, predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova, predstavnika međunarodne zajednice, bh. vlasti, predstavnika kulturnog i vjerskog života u BiH, kao i više od pet stotina akreditovanih novinara iz cijelog svijeta.

Godinu kasnije, tačnije 15. jula, na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja.

Maja Popovac, u vrijeme obnove Starog mosta mlada arhitektica, postala je dio tima koji je radio na obnovi najvrijednijeg simbola Mostara. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) navodi da ju je angažman turske kompanije ER-BU učinio najsretnijom arhitekticom na svijetu.

“Značilo mi je to i kao mladom inžinjeru zaljubljenom u spomenike, ali i kao Mostarki koja je svim srcem željela da se gradu vrati njegov najvrijedniji simbol. Sama gradnja predstavljala je veliki izazov za sve nas, a mi smo svakim danom sve više uviđali koliko je težak bio zadatak mimara Hajrudina, nekad davno – mnogo prije nas. Tako smo i više cijenili graditelja i sve ono što most predstavlja. Važna je bila i ideja velikog zajedničkog projekta u gradu koji se prvi put ujedinjavao, kao i pilot projekta Svjetske banke i UNESCO-a što je prvi poduhvat te vrste u svijetu. Danas smo ponosni što smo posao doveli do kraja uz najviše ocjene”, kazala je Popovac.

Smatra i da je Stari most po svemu specifičan. Vole ga i oni koji su u Mostaru bili samo jednom.

“Njegova ljepota i tehnička izvedba gradnje nešto su što zaista ostavlja bez daha. Za mene je trenutak rušenja Starog mosta jedan od najtužnijih u životu”, dodaje Popovac.

Jedan od skakača sa Starog mosta s najdužim stažom Benaid Kalajdžić imao je čast te večeri skočiti s dvije baklje u rukama. Snimak ljubomorno čuva u kućnoj sehari, a u razgovoru za AA ističe i kako je jedan od onih koji su svojim očima 1993. vidjeli rušenje mosta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *