Učitavam...

“Gospodine Milanoviću – ne pravite nas baš tolikim budalama”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da član Predsjedništva BiH Željko Komšić parazitira na hrvatskom biračkom tijelu i da će situacija u BiH biti nenormalna dok god se to ne promijeni.

On je naveo da je Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda od određenog broja građana BiH, te da ne misli da su glasali za njega da povrijede Hrvate

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da /član Predsjedništva BiH/ Željko Komšić parazitira na hrvatskom biračkom tijelu i da će situacija u BiH biti nenormalna dok god se to ne promijeni.

Milanović: Da li Predsjedništvo BiH ima tri člana da bi jedan narod birao dva predstavnika?

“Zašto BiH ima tri člana Predsjedništva prema Dejtonu? Je li zato da bi jedan narod birao dva predstavnika? To se događa sada. To je u korijenu svih nesporazuma”, rekao je Milanović novinarima u Beču.

On je izjavio da su tri člana Predsjedništva BiH predviđena da bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao izabrati svog predstavnika.

“Nije savršeno, ali je tako trenutno. Da je suprotno, birao bi se jedan, ali nije tako. Ovo pokazuje kako neki zloupotrebljavaju situaciju zato jer mogu, jer su na pik uzeli najmaloborojniju zajednicu”, rekao je između stalog Milanović, koji se jučer u Zagrebu sastao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Ovim povodom oglasio se i novinar i analitičar Almir Terzić, a njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

“Gospodine Milanoviću – ne pravite nas baš tolikim budalama. Živimo u Bosni i Hercegovini, ali nismo glupi – Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kaže kako su u BiH ugrožena temeljna prava. Dobro. I onda opet priča o izboru člana Predsjedništva Željke Komšića, kako je to pogrešno.

Prvo: gdine. Milanoviću član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik sa kojim ste razgovarali dobio je i glasove Bošnjaka i Hrvata iz RS-a, dakle nije ekskluzivni predstavnik Srba. Toliko bi ste trebali znati.

Drugo: Predsjedništvo nije mehanizam za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, nego entiteta. Vitalne nacionalne interese štiti Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na razini države, a tamo je 5 Hrvata ili ako ćete stranački 4 (2/3 iz HDZ-a BiH). Dakle, ostvaruje se puni kapacitet zaštite vitalnih nacionalnih interesa i niti jednog zareza nije narušen Dayton, a kamoli konstitutivnost naroda. (Tako je, slično i u FBiH).

Treće: Kada već Vi pitate i tražite odgovore o mnogo toga u BiH, i ja bi da Vama postavim dva pitanja: U kojoj to zemlji (osim Hrvatske) neko ima pravo da bira i čak bude izabran u najveće zakonodavno tijelo (Sabor, Skupštinu, Parlament) kao što to pravo imaju bh. Hrvati?

U kojoj to zemlji (osim Hrvatske) zloupotrebom adrese prebivalšta osoba koja je bila ambasador BiH, bude izabrana čak u Evropski parlament na listi iz susjedne, Hrvatske.

Ili gdje to (osim u Hrvatskoj) ima da jedan zvaničnik BiH prima boračku naknadu, zloupotrebom adrese prebivališta, pa ga Vaša država i dalje traži da vrati primljeni novac.

Ili gdje to (osim u Hrvatskoj) ima da jedan zvaničnik BiH prima boračku naknadu, zloupotrebom adrese prebivališta, pa ga Vaša država i dalje traži da vrati primljeni novac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *