Učitavam...

Grad bistrih rijeka i mutnih poslova nad njima

Pliva, Janj, Sokočnica, Lubovica i Volarica, pet je rijeka koje Šipovo i okolinu izdvajaju kao prirodni biser s izuzetnim turističkim potencijalima. Stanovnici ovog kraja će vas s ponosom ponuditi čašom vode iz Plive, jedinstvene rijeke iz koje se bez brige može piti.

Nažalost, sve manje je optimizma da će tako i ostati.

Interesi moćnika, želje tajkuna za brzim bogaćenjem, nemar vlasti razlozi su zbog kojih bi Šipovo u skoroj budućnosti umjesto ovim prirodnim blagom moglo da se „pohvali“ brojnim mini hidroelektranama (MHE) od kojih će korist imati pojedinci, a štetu trpjeti svi, piše impulsportal.net.

Vidi se to na primjeru MHE „Glavica“ na rijeci Plivi, kojoj je Regulatorna komisija za energetiku RS (REERS) 14. maja ove godine dodijelila dozvolu za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije.

Da bi bila sagrađena, uništeno je stanište ribe i drugog riječnog živog svijeta. Raskopano je najmanje dva kilometra obale, produbljeno riječno korito.

Šteta je ogromna – korist za zajednicu nikakva. Ako budu izgrađene i preostale MHE za koje su dodijeljene koncesije na području Šipova, neće se više govoriti o šteti nego o katastrofi.

Sudeći po stavu lokalnih vlasti, katastrofa je na pragu.

Načelnik te opštine Milan Kovač ne vidi ništa sporno u izgradnji planiranih MHE. Štaviše, on će zahvaljući isposlovanom ovlaštenju od skupštine opštine, lično o tome davati mišljenje.

Takvu moć nije imao, kada se odlučivalo o izgradnji MHE „Glavica“, čemu se otvoreno protivio i on i lokalna vlast. S pravom, naravno. Ali očito iz nekih njemu znanih razloga, s obzirom da je sada, kada ta MHE ima dozvolu za rad uveliko revidirao svoje mišljenje.

„Ne radi se o brizi za životnu sredinu i za dobrobit zajednice, već isključivo o ličnim interesima i sukobu oko istih. Da nije tako onda bi zaustavili dalje uništavanje rijeka“, kažu u Šipovu.

Nije ovo prvi slučaj da je vlast RS dozvolila devastaciju prirodnog bogatstva zarad interesa pojedinaca. Ipak, čudi ponašanje lokalne vlasti.

U slučaju Šipova, to se posebno odnosi na načelnika opštine Milana Kovača.

Istina, glavnu riječ pri izgradnji MHE, od dodjele koncesije do dozvole za rad, daju entitetske vlasti.

Mišljenje lokalne zajednice nije presudno, međutim, kada je u pitanju Milan Kovač, jedna od najuticajnijih ličnosti vladajuće stranke u Republici Srpskoj, onda važe „malo drugačija“ pravila.

Mišljenje lokalne zajednice nije presudno, međutim, kada je u pitanju Milan Kovač, jedna od najuticajnijih ličnosti vladajuće stranke u Republici Srpskoj, onda važe „malo drugačija“ pravila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *