Učitavam...

Hadžić: Oboljenje od koronavirusa mora se radniku voditi kao povreda na radu

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i dalje traje rasprava o aktuelnoj situaciji u vezi s epidemijom koronavirusa.

Zastupnik Albin Muslić (SDP) kazao je da ni sam nema odgovore na pitanja vezana za koronavirus.

– Ne kažem da se mi moramo baviti zdravstvenim aspektom ovog problema, ali trebaju nam sinhronizorane mjere. Možda smo rascjepkanosti mjera se krije razlog zbog čega se građani odlučuju da ne poštuju mjere. Volio bi da čujem koji su to uzročnici povećanog broja zaraženih. Kako bi mogli odlučiti šta treba uraditi kako bi se smanjio taj broj. Bojim se da će naš zdravstveni sistem biti pregažen od strane korone i to za mjesec ili dva – poručio je Muslić. 

Dodao je da štabovi trebaju slati kontinuirane i jasne te ujednačene poruke i naredbe.

Zastupnica Jasmina Zubić (SDP) poručila je da u narednom periodu svi će osjetiti ekonomske posljedice.

– U aprilu i maju u četiri kantona otpušteno je više od 20.000 radnika. Nedovoljni su kapaciteti za testiranje i to će biti problem za naše izvoznike. Zdravstveni sistem nam je nefunkcionalan i to se pokazalo u ovoj situaciji. To što do sad nismo imali veliki broj zaraženih možemo zahvaliti pojedincima u zdravstvenom sistemu i građanima. Ovakva situacija je zato što imamo bezbroj odluka i zaključaka koje se ne realiziraju – istakla je Zubić.  

Dodala je da se pitala da li je uopće trebala učestvovati u diskusiji jer sve ovo postaje besmisleno.

Predsjednica Kluba SBB-a Azra Hadžić apelirala je na KCUS da ubrza proces testiranja, a zbog onkoloških pacijentima.

– Kad govorimo o korona zakonu, nažalost još uvijek čekamo da Vlada FBiH počne primijenjivati korona zakon. Naši privrednici koji nisu otpustili radnike, još uvijek čekaju na ta sredstva a bez zdravstvenog su osiguranja. A predložila bi da se svim građanima osiguramo zdravstveno osiguranje dok god ne završi stanje pandemije. Također treba se omogućiti radnicima da im se to vodi kao povreda na rade, a ne da oni moraju da idu na bolovanje – naglasila je Hadžić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *