Učitavam...

HNS odbacio odluku CIK-a: Prave od Mostara “grad slučaj”

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine odbacuje Odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o izdvojenom održavanju lokalnih izbora u gradu Mostaru 20. decembra 2020. godine, koja je po njihovim riječima neprihvatljiva i diskriminirajuća.

“Navedena odluka, koja dolazi u svjetlu socio-ekonomskih, zdravstvenih i političkih izazova, ciljano ugrožava stabilizirajuće iskorake obuhvaćene Sporazumima o izborima u Mostaru, koji su potpisani s potporom međunarodnih partnera – predstavnika SAD-a, Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ureda visokog predstavnika i OSCE Misije u BiH. Sastavni dio Sporazuma obuhvaća održavanje lokalnih izbora u Mostaru zajedno s lokalnim izborima u BiH 2020. godine”, saopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

“Grad Mostar ne smije biti žrtva nelegalnog i nelegitimnog CIK-a koji svojim nezakonitim djelovanjem otvoreno diskriminira žitelje ovog grada, pokušavajući od Mostara napraviti grad slučaj”, ističu iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine reafirmira apsolutnu posvećenost najvišim evropskim standardima te izgradnji suvremenoga društva koje prepoznaje, štiti i uvažava zakonske okvire te jednakost i prioritete žitelja BiH, stoji u priopćenju.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *