Učitavam...

Hotelijeri na rubu egzistencije, prijeti im kolaps

Vlada Kantona Sarajevo je preko kantonalne Turističke zajednice osigurala finansijsku pomoć od milion maraka za sufinansiranje hotelijera, odnosno smještajnih objekata, putničkih agencija i turističkih agencija, kako bi ublažila gubitke izazvane pandemijom koronavirusa. Hotelijeri upozoravaju da su na rubu egzistencije.

Sezona za zaborav za domaće ugostitelje i hotelijere. Skromnu financijsku pomoć za ukupno 50 hotela turističkih agencija i vodiča osigurala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Fatima Jašarević, predstavnica Hotela “Pino“, kaže:

“Želim da zahvalim našoj turističkojh zajednici, a da zamolim Kanton da uradi nešto jer hoteli i turističke agencije od decembra ne rade, vrlo skromno rade, zatvorene su bile i granice, kasno su sad otvorene , i svi su hoteli u vrlo teškoj situaciji.”

Zbog pandemije koronavirusa sektor uslužnih djelatnosti našao se u teškoj i nezivjesnoj situaciji, posebno hoteli koji ove godine bilježe i do 90 posto manje noćenja nego prethodnih godina.

I u ovom sektoru dio radnika ostao je bez posla. Bez konkretnije finansijske pomoći hotelijeri upozoravaju da im prijeti kolaps.

“Ja se samo bojim da ne bude još više otpuštanja radnika kada dođe jesen i zima, jer neće biti turizma ako ne napravimo neke koordinirane akcije sa svim nivoima vlasti, mislim da će doći do kolapsa turističkih subjekata u Bosni i Hercegovini”, ističe Senad Halilović, direktor Hotela “Hollywood“.

Bez gostiju i bez prihoda, gomilaju se svakodnevni troškovi koje su dužni izmiriti. Hotelijeri se pitaju kako i koliko će još dugo moći opstati.

Autor: BHRT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *