Učitavam...

Hrvić nakon odbijanja SBB-ovog prijedloga: Borcima vraćamo na ovaj način, na čast nam je

Raspravom o izmjenama Zakona o PIO koje je predložila predsjednica Kluba SBB-a Azra Hadžić nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) čestitao je Azri Hadžić na inicijativi da se ispravi nepravda prema borcima.  

– Nije mi jasno kako zastupnici SDA ne podržavaju izmjene koje je podržao njihov ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević – pojasnio je Čengić.

Zastupnica Jasmina Zubić (SDP) također čestitala je predsjednici Kluba SBB-a na njezinom prijedlogu.

– U ime Kluba SBB-a pripremili smo dva amandmana. Oni se odnose na prijevremenu starosnu penziju. Ljudi su bili onemogućeni 2016. i 2017. godine da izađu u prijeveremenu penziju, budući da novi zakon je usvojen 2018. godine – istakla je Zubić.

Zastupnik Mustafa Hrvić (DF) kazao je da je debelo iznenađen odlukom većine po pitanju ovih izmjena.

– Stav DF je jasan i mi pokazujemo odnos kao prema onima koji su postavili temelje BiH. Mi njima vraćamo na ovaj način, na čast nam je. Mi smo od početka uključeni u problematiku rješavanja problema boraca – istakao je Hrvić.

Dodao je da pozdravlja inicijativu SBB-a, jer bi se ukinule diskriminacije prema borcima.

– Prihvatamo predložene izmjene i molimo sve zastupnike da podrže, ali već je za to kasno – naglasio je Hrvić.

Zastupnik Dževad Adžem (DF) ovom prilikom rekao je da je stav DF jasan.

– Dobro znam u kakvim uslovima žive borci i dobro znam da su bili manipulisani od strane politike. Uvođenje u pravo tolikog broja boraca imalo je za cilj da se preko certifikata opljačka imovina. Mi danas njima kažemo da ima i drugih alternativa. Radi se o tome da je Vlada FBiH potpisala pismo namjere MMF-u u kojem je obećala da neće povećati niti za jednu marku izdvajanja za borce – istakao je Adžem.  

Dodao je da je SDA detaširao rješavanje ovog problema.

– Pretvorili smo se u protektorat bankarskog lobija – poručio je Adžem.

Zastupnik Husein Rošić (SDA) ovom prilikom kazao je da zakon o povoljnijem penzinisanju branilaca mora biti usvojen do kraja avgusta.

– Kad je u pitanju ovaj zakon moram reći da podržavam ovakav princip. I u naredna tri četiri mjeseca trebao bi biti usvojen. Međutim član dva bio je sporan jer nije definirano koliko korisnika bilo ovog zakona i koliko je potrebno finansijskih sredstava za implementaciju. Nije korektno ovo što je neko pokušao politizirati da je neko protiv boraca – istakao je Rošić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *