Učitavam...

Hukić: BiH ide iznad pesimističkog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji

Raspravom o Informaciji o posljedicama djelovanja epidemije konronavirusa na privredu nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Akademik Mirsada Hukić ovom prilikom obratila se zastupnicima.  

– Nažalost ostvarila se pridviđanja koja su govorila o pandemiji virusa. Koronavirus vrlo brzo je stekao sposobnost da se prenosi s čovjeka na čovjeka i danas znamo jako malo o njemu. Nemamo efikasnu vakcinu ni lijek. Prepušteni smo metodama praćenja i prevencije. Uočili smo da je virus vrlo varijabilan, a izolovano više od 60.000 mutacija. U BiH je zabilježeno više od 51.000 slučajeva oboljenja, a život je izgubilo 115 ljudi – obajsnila je Hukić.

Dodala je da da svi kantoni u FBiH su zahvaćeni epidemijom.  

– Najteže su pogođeni oni gdje je najveća gustina naseljenosti i gdje je najrazvijenija ekonomija. Muškarci i žene su osjetljivi na ovaj virus, nešto malo više muškarci oboljevaju, ali to je neznatno. Dvije trećine oboljelih su mlade osobe. Kad je riječ o umrlim osobama, muškarci obolijevaju s težom kliničkom slikom i više umiru – pojasnila je Hukić.

Naglasila je da je BiH zemlja u uspunu kad je riječ o epidemije. 

– Naša situacija se pogoršava, BiH ide iznad pesimističkog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji. RS je u još većim problemima, ali mi BiH moramo gledati kao jednu cjelinu. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *