Učitavam...

I Novalić za odgađanje sanacije Crnaje: On bi da još snimaju, samo nije jasno šta su radili do sad?!

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je, na inicijativu federalnog premijera Fadila Novalića, usvojila zaključak kojim se JP „Ceste Federacije Bosne i Hercegovine“ zadužuje da razmotri mogućnost odgode početka provedbe Programa „Modernizacije magistralnih cesta Federacije BiH“ zbog krize uzrokovane pojavom novog koronavirusa, te da simuliranjem izvođenja radova u tunelu „Crnaja“ izvrši dodatna snimanja intenziteta prometa naizmjeničnim propuštanjem vozila, a da tek nakon toga predloži dinamiku izvođenja stvarnih radova.

Poznato je da je rekontrukcija tunela Crnaja, prvenstveno, bila najavljena za 15. septembar ove godine i da treba trajati 16 mjeseci. Svjesni šta bi usporavanje, ili čak i obustava, saobraćaja na toj dionici značila za privredu i sve učesnike u saobraćaju, usvojen je pomenuti zaključak.

– Konkretno tražimo od stručnih službi Cesta Federacije da u dužem periodu prate, analiziraju i utvrde metod naizmjeničnog funkcionisanja saobraćaja kako građani i privreda, kad počne rekonstrukcija Crnaje, ne bi doživljavali neugodnosti koje su prolazili prilikom radova u tunelu Vranduk.

Tunel Crnaja se nalazi na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u Federaciji, pa i Bosni i Hercegovini i smatram da ne smijemo ponovitu „grešku“ Vranduka – ustvrdio je premijer Novalić.

Podsjetimo, upravo je Novalićeva Vlada odobrila renoviranje tunela Crnaja ne insistirajući od izvođača da napravi alternativni pravac ili neko drugo rješenje. Međutim, nakon bijesnih reakcija javnosti te prijetnji privrednika da će podnijeti i tužbe, Novalić se “posuo pepelom” te sad zatražio “dodatna snimanja prometa”?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *