Učitavam...

Inzko: Raspoloženje za upotrebu bonskih ovlasti je veće sada nego prije pet godina

Pristalica sam da su dobra domaća rješenja najbolja, ali ako se nastavi sa ovakvom situacijom doće do promjene raspoloženja međunarodne zajednice i tražit će se upotreba bonskih ovlaštenja, ali ne zbog nas, nego zbog interesa naroda, kazao je, između ostalog, za televiziju N1 Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Sutra je sastanak Čovića i Izetbegovića. Očekujete li da će doći do dogovora?

U Mostaru je dogovoreno da do kraja godine dobijem nacrt Izbornog zakona, a do kraja 2021. dobijem i izmjenjen Zakon. Također, dogovoreno je da se poštuju sve presude domaćih i međunarodnih sudova. Mislim da sutra neće biti konkretnih rezultata, ali važno je da se uspostavi povjerenje između HDZ-a i SDA, kao i povjerenje između Hrvata i Bošnjaka.

Nedavno ste se u Berlinu sastali sa Matthewom Palmerom?

Svaki put kada Palmer dolazi u BiH dolazi kako bi pružio američku podršku. SAD nisu izgubile interes za BiH. Pored svih kriza u svijetu koje su mnogo krupnije od one u Bosni i Hercegovini, Palmer je našao vrijeme da dođe u BiH i ja sam mu zahvalan. Rekao je da će doći ponovo za tri, četiri sedmice.

Da li ste razgovarali o zatvaranju OHR-a, reformi Ustava BiH…?

Još nije vrijeme za zatvaranje OHR-a. Što se tiče reforme Ustava BiH – vrijeme je. Kada bude pozitivna procjena političke situacije u zemlji i puna implementacija Daytona – tada će biti vrijeme da se zatvori OHR. Sada ne možemo reći da je vrijeme za zatvaranje, posebno pored retorike o otcjepljenju.

Hoćete li koristiti bonske ovlasti?

Kada sam prošli put bio u Vijeću sigurnosti UN-a, američka administracija je eskplicitno kazala da se upotrijebe bonske ovlasti ako bude potrebne, to su tražili i Nijemci, Poljaci itd.

Ja sam pristalica da su dobra domaća rješenja najbolja, ali ako se nastavi sa ovakvom situacijom doće do promjene raspoloženja međunarodne zajednice i tražit će se upotreba bonskih ovlaštenja, ali ne zbog nas, nego zbog interesa naroda. Iskreno da vam kažem, raspoloženje za upotrebu bonskih ovlasti je veće sada nego prije pet godina, ali nikakva odluka još nije donesena, kazao je Inzko, između ostalog, za N1.

Autor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *