Učitavam...

Još jedan kanton donio odluku: Đaci se vraćaju u školske klupe 7. septembra

Na sastanku predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zavoda za školstvo, Pedagoškog zavoda, aktive direktora osnovnih i srednjih škola i sindikata uposlenih u prosvjeti potvrđeno je da će nastava u HNK-u početi 7. septembra u učionicama i školskim klupama.

– Iako je online nastava postigla određene uspjehe, omogućivši uspješan završetak prošle školske godine, ništa ne može zamijeniti živu riječ i susret učitelja i nastavnika s njihovim učenicima u učionici – kazao je tom prilikom predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg.

Dodao je kako su svi sudionici u obrazovanju rade na osiguranju uvjeta za normalno načina školovanja djece, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

– U saradnji s osnivačima škola – gradovima i općinama, od kojih očekujem snažan angažman na ovom pitanju, osigurat ćemo potrebna dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske i ostalu opremu koja je nužna za preveniranje obolijevanja učenika i prosvjetnih radnika – poručio je Herceg.

Ministar obrazovanja Rašid Hadžović detaljnije je govorio o konkretnim aktivnostima koje svaka obrazovna institucija mora kontinuirano provoditi kako bi se mogućnost pojave i širenja koronavirusne infekcije svela na najmanju moguću mjeru.

Naglasio je kako su škole već dobile preporuke i epidemiološke mjere koje je priredio Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a.

Podsjetio je kako Ministarstvo održava niz sastanaka na kojima se razgovara o specifičnostima koje pojedine škole imaju i o preprekama s kojima se susreću u implementiranju epidemioloških mjera. Također, istaknuo je kako će se u narednih nekoliko dana razmotriti još neke pojedinosti vezane za početak školske godine o čemu će javnost biti bliže upoznata početkom sljedeće sedmice.

Jedna od tema sastanka bio je način prevoza učenika u škole o čemu je više govorio kantonalni ministar saobraćaja Stjepan Krasić. On je kazao da će Vlada HNK-a ispuniti sve financijske obveze prema jedinicama lokalne samouprave za prevoz učenika.

Predstavnici Zavoda za školstvo, Pedagoškog zavoda, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i sindikata uposlenih u prosvjeti podržali su u potpunosti redovni početak i održavanje nastave u školskim učionicama, istaknuvši i određene teškoće s kojima se susreću u organiziranju nastave sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

Učesnici sastanka složili su se kako je potrebno nastaviti pratiti epidemiološku situaciju na terenu, te biti pripravni na brzu reakciju ukoliko dođe do nekih izvanrednih situacija, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *