Učitavam...

Jupić: Nemamo dovoljno testova, ali na putu smo da riješimo i taj problem

Broj zaraženih koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu bliži se broju od 1.900 ljudi, a trenutno je aktivnih 400 slučajeva zaraze – rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Adnan Jupić.

Ističe da se u ZDK-u od marta, od prvog slučaja oboljenja u FBiH koji je zabilježen u Zenici, bilježi kontinuirani ali umjereni porast oboljelih, što pokazuje da je Krizni štab odigrao značajnu ulogu i postigao uspjeh u smislu usporavanja širenja pandemije, saopćeno je iz ZDK.

– Uprkos velikom broju pacijenata možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom – istaknuo je Jupić.

Ponovio je da se zdravstveni sektor suočava sa dva problema, prvi je nedostatak i zamor zdravstvenog kadra, a drugi problem je stalni manjak testova za koronavirus koji se rješava “malo po malo”.

Potvrdio je da je Zeničko-dobojski kanton dobio od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO/SZO) donaciju od 6.000 testova, koji će biti podijeljeni Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj. Na taj način, uz 1.500 testova koji su ranije nabavljeni sredstvima Vlade ZDK preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), riješen je problem testova za kraći period.

– Već danas smo preduzeli aktivnosti na nabavci nove količine testova koji bi zadovoljili naše potrebe do kraja godine, a u tom smislu smo imali konstruktivan dogovor s premijerom Ganićem i dijelom Vlade i ja sam optimista – rekao je Jupić.

Zeničko-dobojski kanton je od izbijanja pandemije koronavirusa uspio opremiti dvije PCR laboratorije koje su certificirane, u Zenici i Tešnju, a nedavno je kupljena dodatna oprema koja omogućava povećanje kapaciteta testiranja.

Međutim, ministar Jupić upozorava da se testiranja moraju vršiti racionalno.

– Imamo kapacitete da testiramo veliki broj potencijalnih pacijenata, ali i dalje nemamo dovoljno testova. Na dobrom smo putu da riješimo i taj problem i mislim da ćemo vrlo brzo moći konstatovati da ćemo moći zbrinuti sve pacijente s područja ZDK-a, pa čak i pomoći drugim kantonima – dodao je ministar.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *