Učitavam...

Kako je uhapšen Momčilo Krajišnik: Francuski komandosi prepoznali ga po obrvama

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je bio zaražen koronavirusom, preminuo je jutros na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci.

Krajišniku je ranije otkrivena zaraza koronavirusom, a nakon što mu se stanje pogoršalo, prebačen je s Pala u Banju Luku.

Nakon dijagnostičkih procedura utvrđena mu je obostrana upala pluća.

“Obavještavamo javnost i medije da je jutros 15.9.2020. godine, u 06:00 sati u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane UKC RS, od posljedica infekcije novim korona virusom preminuo Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske”, saopćeno je iz UKC-a RS-a.

Podsjetimo, Krajišnik je uhićen 2000. godine po potjernici Haškog tribunala, gdje mu je 27. septembra 2006. izrečena presuda za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje, kao i zločine protiv čovječnosti.

Osuđen je na 20 godina zatvora, ali je na slobodi od 30. avgusta 2013. godine jer je odslužio dvije trećine kazne.

Uhićen 2000. godine akcijom francuskih komandosa

Kako je uhićen ovaj ratni zločinac opisano je u dokumentarcu “Operacija Kra” redateljice Anne Roch. Uhitili su ga pripadnici francuskih snaga za posebne namjene. Bilo je u aprilu 2000. na Palama.

U februaru 2000. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigao je tajnu optužnicu protiv Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba.

Nekoliko mjeseci prije toga, na terenu su se među francuske pripadnike UN-ovih plavih kaciga ubacili vojnici 13. padobranske pukovnije, elitne obavještajne postrojbe.

“Krajišnika smo viđali svaki dan, znali smo gdje mu žive roditelji”, priča Gerard (kao i njegovi kolege u filmu, otkriva tek nadimak ili ratno ime).

U martu 2000. primijetio je povorku crnih audija u selu blizu Pala, uporišta bosanskih Srba nadomak Sarajeva.

Prepoznali ga po obrvama

Gerard je pretpostavio da se “Kra” vratio roditeljima, ali morao se uvjeriti u to.

Gerard je pretpostavio da se “Kra” vratio roditeljima, ali morao se uvjeriti u to.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *