Učitavam...

Klarić: Vladajuća koalicija u FBiH saučesnik je u nepravilnom trošenju javnih sredstava

Danas je na nastavku 13. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odbijena inicijativa koju je povodom formiranja Zajedničke komisije za reviziju Parlamenta FBiH uputila zastupnica Naše stranke Sanela Klarić.

Inicijativa predviđa provođenje specijalne revizije upravljanja javnim sredstvima od strane Vlade Federacije BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, Kantonalne bolnice Zenica i Kantonalne bolnice „dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa u Federaciji BiH.

Nepodržavanje ove inicijative jasno govori koliko parlamentarna većina i stranke koje su trenutno na vlasti ne žele da dopuste da nezavisno revizorsko tijelo napravi reviziju o načinu upravljanja javnim sredstvima građana. Usljed mnogih uočenih nepravilnosti u radu institucija za vrijeme stanja nesreće u Federaciji BiH, potrebno je izvršiti hitnu reviziju zakonitosti njihovog poslovanja i načina upravljanja javnim sredstvima.

Parlament Federacije je morao iskoristiti svoje zakonsko pravo i barem dijelom nadoknaditi posljedice svoje inertnosti kod formiranja Zajedničke komisije odgovorne za reviziju, kako bi sve eventualne nepravilnosti u radu gore navedenih institucija izašle na svjetlo dana. Napominjemo da je i prilikom formiranja ove komisije učinjeno sve da se spriječi izbor predstavnika opozicije u ovo radno tijelo pa je tako Naša stranka kao druga najjača opoziciona stranka voljom parlamentarne većine uskraćena za mjesto u ovoj komisiji.

Sanela Klarić će odbijenu inicijativu ponovo uputiti u parlamentarnu proceduru, stoji u saopštenju Naše stranke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *