Učitavam...

Ko je Marija Zaharova i zašto joj Putin sve oprašta?

Uprkos zvaničnom izvinjenju Moskve (čiji je tekst ruskoj javnosti ostao nepoznat), mnogi su zabrinuti za dalju sudbinu Zaharove. Preko anonimnih izvora i Telegram kanala kreće priča kako Zaharova, nakon tako ozbiljnog političkog incidenta, neće dobiti poziciju ambasadorice u Kini kojoj se, kako kažu, nadala, piše Slobodna Evropa.

Inače, važi da je Ministarstvo vanjskih poslova jedna unutar sebe zatvorena korporacija, gdje položaj svakog diplomate zavisi ne samo od spoljnih, već i unutrašnjih faktora, a Zaharova važi za “nepotopivu” osobu.

Šta je Zaharova uradila?

Sve se odigralo dan nakon što su Kosovo i Srbija u Bijeloj kući, te u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trumpa, potpisali međusobni sporazum.

Zaharova je na svom Facebooku objavila fotografiju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom susreta sa Trumpom, na kojoj sjede jedan preko puta drugog u kabinetu predsjednika SAD u Bijeloj kući, te to uporedila sa čuvenom scenom iz filma “Sirove strasti” sa glumicom Sheron Stone u kojoj ona prekršta noge.

Čak i nakon Vučićeve izjave da su mu se izvinili lično ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, “tema Zaharove” nije zatvorena, dok objava, koja ima više hiljada lajkova, komentara i šerovanja, nije uklonjena, a brojni botovi se i dalje rugaju Vučiću.

Pored toga, nema zvaničnog saopštenja koje bi se moglo tumačiti kao izvinjenje Lavrova ili Putina. Kremlj i rusko MVP izdali su samo saopštenja povodom nedavnih telefonskih razgovora s Vučićem. Naglašeno je kako je do poziva došlo na zahtjev Beograda te da je srbijanski predsjednik informisao ruske zvaničnike o pregovorima u Washingtonu i Briselu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ukratko je potvrdio za RIA Novosti da se Putin izvinio, ali nije jasno zašto nediplomatska objava Zaharove koja je umalo dovela do krize u rusko-srpskim odnosima nije uklonjena. Ispada da, uprkos izvinjenju iza zatvorenih vrata, u javnom prostoru ruska diplomatija i dalje radi na podrivanju Vučićevog autoriteta.

Zaharova se nije izvinila

Usput rečeno, Zaharova se uopšte nije izvinila Vučiću. Nakon kritika iz Beograda, dopunila je svoju originalnu objavu dvosmislenom rečenicom: “Izvinjavam se, ali moj post je pogrešno protumačen”.

Pojasnila kako je ogorčena zbog “protokolarnih trikova” američkih zvaničnika. Brojnim posmatračima u Rusiji, međutim, prilično je jasno da je izvinjenje Zaharove to, zapravo, nije.

Mnogi Facebook korisnici Zaharovu kritikuju zbog nediplomatskog rječnika i neprofesionalnosti, tražeći otkaz. Političar Ilija Jašin pitao je kako se ona osjeća nakon što su Putin i Lavrov morali da se izvinjavaju. Ali, na te kritike Zaharova ne odgovara.

Komentari, poput “Ne mozeš biti diplomata” i “Prestani da nas sramotiš”, imaju na stotine lajkova. Neki srbijanski korisnici društvenih mreža se “ruskoj braći” izvinjavaju zbog “takvog predsjednika”, dok drugi vjeruju da je ona uvrijedila cijelu Srbiju.

Komentari, poput “Ne mozeš biti diplomata” i “Prestani da nas sramotiš”, imaju na stotine lajkova. Neki srbijanski korisnici društvenih mreža se “ruskoj braći” izvinjavaju zbog “takvog predsjednika”, dok drugi vjeruju da je ona uvrijedila cijelu Srbiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *