Učitavam...

Kod Bugojna otkrivena masovna grobnica

Masovna grobnica otkrivena je danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Tvrdulja koji se nalazi na području Rostova, općina Bugojno, prenosi Anadolija.

– Do sada su u ovoj grobnici uočena tijela najmanje tri žrtve, a na osnovu dokumenata koji su pronađeni uz posmrtne ostatke postoje jasne indicije da se radi o žrtvama hrvatske nacionalnosti koje su 1993. godine nestale na području Bugojna. Koliko žrtava se nalazi u ovoj grobnici bit će poznato nakon okončanja ekshumacije – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Posmrtni ostaci na ovom lokalitetu otkriveni su prošle sedmice prilikom izvođenja građevinskih radova na privatnoj parceli.

Današnja ekshumacija u nekoliko navrata je obustavljena zbog nevremena te će se, ukoliko ne bude okončana danas, nastaviti i u narednim danima.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni u prosekturu groblja Prahulje u Travniku radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski uposlenici MUP-a SBK.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *