Učitavam...

Komisija Doma naroda usvojila amandmane na budžet

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH podržala je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u drugom čitanju. 

Međutim, prije glasanja o tekstu zakona, članovi komisije razmatrali su i usvojili šest amandmana koje su, podijeljene u dvije grupe, predložile delegatkinje HDZ-a Lidija Bradara i Marina Pendeš.

Za predložene amandmane kao i za sam tekst zakona glasale su tri članice komisije – Lidija Bradara, Marina Pendeš i Dušanka Majkić, dok su protiv bila dva člana komisije Denis Bećirović i Amir Fazlić.

Jedna grupa amandmana odnosi se na to da predloženi zakon o budžetu institucija BiH ne sadrži amandman koji je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta, a koji je predviđao osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojim je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.  

Tim amandmanom bilo je predviđeno 450.000 KM za migrantsku krizu, a za taj iznos bi bila smanjenja tekuća rezerva.

Druga grupa amandmana koje je Komisija prihvatila tiču se dijela koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH, odnosno „poništava“ se izmjena koju je u prijedlogu budžetu napravilo Predsjedništvo BiH.

Ukoliko delegati Doma naroda Parlamenta BiH podrže izvještaj Komisije, državni budžet će biti usvojen i u drugom mandatu, ali u drugačijem tekstu od onog u kojem je usvojen na Predstavničkom domu. 

To će značiti da će tekst zakona o državnom budžetu ući u fazu usaglašavanja, kako bi u istom tekstu bio usvojen na oba doma državnog Parlamenta. Što će u svakom slučaju zahtijevati održavanje barem još po jedne sjednice Predstavničkog, ali i Doma naroda Parlamenta BiH na ovu temu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *