Učitavam...

Korone u BiH ima više, ali ne i opreme za medicinare

Već četvrti dan nosim jednu te istu masku, a smatramo da smo u boljoj poziciji nego većina drugih zdravstvenih ustanova, objašnjava stanje u sarajevskoj Općoj bolnici “Dr. Abdulah Nakaš” doktor Rifat Rijad Zaid.

Zdravstveni radnici Bosne i Hercegovine upozoravaju da, u vrijeme naglog porasta broja zaraženih korona virusom, nemaju dovoljno zaštitne opreme, ali ni medija za testiranja građana za koje se sumnja da su zaraženi korona virusom, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema njenim riječima, najveći problem je nedostatak maski i rukavica, koje se moraju mijenjati za svakog pacijenta pojedinačno, te da je njihova cijena, kako navodi, na tržištu neopravdano skočila.

“Pored toga nedostaju nam mediji za testiranje koje nećemo više moći obavljati ukoliko se hitno nešto ne poduzme”, kaže Bevanda.

Bevanda je jedna od potpisnika pisma koje su ljekari mostarskog Doma zdravlja uputili javnosti u četvrtak (16. juli), alarmirajući javnost da “nedostaje zaštitne opreme i medija za testiranje” i da uskoro više neće moći obavljati svoj posao.

“Uporno upozoravamo sve nadležne da se situacija komplicira, ali zbog tromog sustava pomoć nam ne stiže kada nam je potrebna”, navodi se u poruci javnosti.

Na području Federacije BiH zdravstveni sistem je na nivou deset kantona. To znači da svaki od njih, u redovnim okolnostima, mora obezbijediti novac iz budžeta za rad zdravstvenih ustanova.

Tokom pandemije korona virusa u tome im je pomagala i Vlada Federacije BiH. No pojedini medicinski centri na kantonalnom nivou nisu zadovoljni načinom raspodjele.

Univerzitetsko-klinički centar Tuzla (UKC) dobio je od vlasti sa nivoa Federacije BiH trinaest zaštitnih odijela za medicinske radnike, potvrdio je za RSE direktor ove medicinske ustanove, prof. dr. Vahid Jusufović.

“Morali smo se snalaziti i sami nabavljati opremu, kako tada tako i danas”, kaže direktor UKC-a Tuzla, profesor doktor Vahid Jusufović.

Posljednju su donaciju, kaže Jusufović, dobili u aprilu, a prijeti im i nedostatak testova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *