Učitavam...

Larson: U borbi protiv korupcije potrebno zalaganje svih nivoa vlasti

Bivši međunarodni tužilac Tužilaštva BiH i bivši savjetnik za pravosuđe u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Eric Larson danas je stupio na dužnost savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

– Drago mi je vratiti se u Sarajevo. Radim preko 35 godina u pravosuđu s naglaskom na sprečavanje i borbu protiv korupcije. Pružat ću podršku bh. kolegama koji poduzimaju aktivnosti na identifikaciji, sprečavanju i borbi protiv korupcije – kazao je Larson

– Moje imenovanje je samo jedna od mnogih incijativa da pružimo spektar podrške. U konačnici, ovo je vaša borba. Da bi BiH da bi bila uspješna u borbi protiv korupcije potrebno je zalaganje svih nivoa vlasti u cijeloj državi – dodao je.

Građane je pozvao da prijavljuju korupciju nadležnim institucijama širom BiH, a svim institucijama i agencijama poručio da imaju ključnu ulogu da prijavljuju korumpirane službenike, te dodao da se takav sistem mora uspostaviti na svim nivoima vlasti.

– Policija i tužilaštvo moraju istraživati i procesuirati sistemsku korupciju. Sjedinjene Američke Države su spremne. Ja sam spreman – poručio je.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je kazao da s ponosom može reći da i ovaj događaj, ali i rezultate koje Ured postiže, pokazuju opravdanost ovakvog poteza.

– Vlada Kantona Sarajevo je opredijeljena da joj treba ovakav tim i ovakav ured. Ovo je specifična institucija, s jedne strane djeluje u okviru sistema, ali s druge strane djeluje i kao samostalna i prilično je samostalna, što je uređeno zakonom – rekao je Nenadić.

Kazao je da je Vlada KS razmatrala rana upozorenja koje je Ured prezentirao i dao na razmatranje, istakavši da je to značajno preventivno djelovale na način da su institucije u KS shvatile da neke podrške u nabavkama ne mogu izaći iz okvira kako je to propisano propisima o javnim nabavkama.

– Ured je također nadležan i za upravljanje kvalitetom, što nam je veoma značajno u jačanju određenih standarda za kvalitetu funkcioniranja institucija u Kantonu Sarajevo – rekao je Nenadić.

Otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH Ellen Germain je kazala da su američka vlada i narod posvećeni BiH koja ima svoje mjesto među demokratskim zemljama Evrope i koja svojim građanima ulijeva optimizam za budućnost.

– Taj optimizam će biti vidljiv kada svi nivoi u BiH budu radili u korist građana, a ne u korist uskih ličnih interesa, džepova političara ili njihovih stranaka. Građani BiH kao i svi građani svijeta zaslužuju kvalitetnu upravu, da imaju povjerenja da javna sredstva, novac koji proizvode svojim radom, bivaju korištena za poboljšanje njihove svakodnevnice – istakla je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *