Učitavam...

Ljekari u Srbiji traže smjenu Kriznog štaba i istragu o prikrivanju podataka

Srbijanski ljekari, okupljeni u neformalnoj skupini “Ujedinjeni protiv covida”, zatražili su u utorak od Vlade Srbije smjenu Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, te istragu navodnog prikrivanja epidemioloških podataka o epidemiji covida 19.

Oko 350 ljekara u otvorenom pismu Vladi oštro se ogradilo od Kriznog štaba, zahtijevajući njegovu smjenu i formiranje novog štaba, uz ocjenu da se “Srbija našla u javnozdravstvenoj katastrofi”.

Potpisnici otvorenog pisma državnom vrhu naglasili su kako im je “moralna i profesionalna obveza ukazati na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze” u stvarnosti koja se razlikuje od službenih podataka i informacija.

“Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost s kojom se medicinski djelatnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative”, navela je grupa potpisanih doktora, navodeći kako “ne postoje formalni organizatori mimo potpisnika proglasa”, te da iza njega stoje svi potpisnici i inicijatori.

Poručili su da inicijativa ostaje otvorena za sve ljekare koji svojim potpisima žele pružiti podršku nastojanju da se vrati povjerenje građana u zdravstveni sistem Srbije.

Ljekari traže da se javnosti objasni nadležnost nad bazom podataka portala covid19.rs, te da se organizira i ustroji postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, oboljelih i umrlih od covida-19 i u općoj populaciji i među zdravstvenim radnicima.

Proglasom 350 ljekara traži i neovisnu istragu ukoliko se utvrdi da su podaci bili namjerno zataškavani, dok za odgovorne koji su u tome svjesno i namjerno učestvovali zahtjevaju profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

Odgovornost za nastale posljedice treba preuzeti Krizni štab u cjelosti, poručili su ljekari, zahtjevajući da se formira novi štab “koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetama”.

Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspjeha aktuelnog Kriznog štaba, poručili su ljekari u otvorenom pismu, zahtijevajući da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju osobno dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Uz poziv vlastima da “brzo reagiraju, u skladu teškoj trenutnoj situaciji”, ljekari su pozvali građane da “poštuju epidemiološke preporuke, unatoč njihovom zakašnjelom dolasku”.

“Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobijedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno. Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima. Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv covida je zajednička borba”, navodi se u pismu grupe “Ujedinjeni protiv covida”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *