Učitavam...

Ljepšim ambijentom za učenje do zaštite od koronavirusa

Osnovna škola “Kaćuni“, u istoimenom mjestu koje se nalazi u srednjoj Bosni između Kiseljaka i Busovače, specifična je po tome što u posljednjih nekoliko mjeseci nastavnici i djeca nastoje uljepšati ambijent za učenje.

Tako su se direktor Đenan Hodžić i njegovi saradnici dosjetili da školsko dvorište, koje je bilo uglavnom zapuštena livada, preurede u lijep vanjski prostor, koji će ujedno biti i multifunkcionalan. Nakon što su zasadili veliki broj drveća i niskog rastinja, odlučili su se izgraditi amfiteatar, koji sada u vrijeme pandemije koronavirusa, koriste i kao učionicu na otvorenom. Njegova namjena je višestruka, jer je tokom lijepih dana i večeri u planu održavanje pozorišnih predstava, kino projekcija, koncerata… Zanimljivo većinu do sada urađenog u školskom dvorištu nastavnici su sami finansirali, a radove su izvodili uz pomoć djece.

Sabahudin Travnjak, nastavnik Likovne kulture, ubrzo nakon što je s učenicima održao čas na otvorenom govorio je za Anadolu Agency (AA) o novom načinu rada u OŠ “Kaćuni“. Prema njegovim riječima, kada se radi samo u jednom prostoru nije interesantno, tako da bilo kakva promjena učenicima prija.

“Ono što se može primijetiti kod djece je taj osmjeh na licu, jer su napokon krenuli u školu. Dakle, taj prvi susret vjerujem da je bio sretan. Nismo bili sretni u martu kada smo radili online nastavu. Nije bilo ni te socijalizacije, naravno bilo je puno propusta kada je u pitanju online nastava. Od tehničke nemogućnosti realizacije nastave do mnogih drugih elemenata. Ovo je sada prva sedmica sa prvom grupom učenika i ti učenici su na prvim časovima obično se upoznavali sa gradivom koje smo prošli u prethodnom razredu i sada se upoznajemo sa godišnjim programom rada, koji slijedi u narednom periodu. Većina nastavnika je predvidjela to da reducira nastavu, s obzirom da uvijek postoji mogućnost da se izvodi u online verziji. Tako da mislim da ovaj način sigurno obogaćuje nastavni proces i djeci čini život u školi malo interesantnijim“, kazao je Travnjak.

Istakao je da bez obzira što je Likovna kultura specifičan predmet za koji je uglavnom potreban stol, ima i likovnih tehnika koje se mogu raditi vani sjedeći na klupi.

“Možemo da radimo sa nekim razredima, konkretno sa šestim razredima već je predviđeno u narednom periodu da rade kroki crtež. To je jedan brzi crtež figure, gdje oni mogu kao i umjetnici nekada sjesti negdje u parku na klupi i zabilježiti određeni pokret, dijelova figure u prolazu. Tako da recimo taj dio možemo uraditi ovdje. Onda u osmom razredu imamo perspektivu, gdje bi trebali predstavljati školu, odnosno perspektivni prikaz škole, tako da ćemo sjedeći u amfiteatru moći da predstavimo našu školu“, objašnjava Travnjak i nastavlja:

“U svakom slučaju ovo je puno zanimljivije. Kombinovano, dakle i učionički i otvoreni tip nastave, tako da po meni svaki kontrast na neki način izgleda ugodno.“

Senada Mekić, učiteljica i zamjenica direktora škole ističe da uz amfiteatar imaju u planu još dosta toga uraditi u školskom dvorištu. Prije svega nadaju se da će pronaći donatora sredstava za postavljanje rasvjete oko amfiteatra za šta im je potrebno oko 7.000 KM. U izgradnji je dječije igralište u čijoj su izgradnji učestvovali, također svi uposlenici škole. Ističe se nastavnik fizičkog odgoja Kerim Ibragić, koji, nakon što završi sa časovima, vari elemente za igralište.

Mekić naglašava da školi u Kaćunima nikada problem nije bio sa idejama, nego kako ih realizovati zbog nedostatka finansijskih sredstava.

“Svake godine nastojimo da u našoj školi uradimo nešto novo. Na primjer za početak ove školske godine u holu škole imamo kućne ljubimce, da nam ambijent bude topliji. Imamo dva papagaja Doli i Bel i akvarijum sa ribicama. Onda smo razmišljali kako da na najbolji način iskoristimo ovo dvorište iza škole. Zahvaljujući i kolegama koji zaista imaju kapacitete koje možemo da iskoristimo odlučili smo da idemo u smjeru da sebi napravimo jedan lijep ambijent, prostor za održavanje predstava, za kino projekcije i druge različite manifestacije koje bi mogle tu da se realizuju. A, onda uz svu ovu priču uvukla se i ova pandemija COVID i onda smo to iskoristili da napravimo učionicu na otvorenom“, kaže Mekić za Anadolu Agency (AA).

Prema njenim riječima, reakcije djece na održavanje časova na otvorenom su pozitivne.

“Ipak su oni u ovakvom jednom ambijentu opušteniji, slobodniji, ne osjećaju zategnutost i strogoću onog zatvorenog prostora. Znači mogu da više maštaju, razmišljaju, stvaraju, jer mi smatramo da baš taj neki fini ambijent i podstiče te osobine i sposobnosti kod učenika“, rekla je Mekić.

“Ipak su oni u ovakvom jednom ambijentu opušteniji, slobodniji, ne osjećaju zategnutost i strogoću onog zatvorenog prostora. Znači mogu da više maštaju, razmišljaju, stvaraju, jer mi smatramo da baš taj neki fini ambijent i podstiče te osobine i sposobnosti kod učenika“, rekla je Mekić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *