Učitavam...

Majkić: Ne smije se ni pomisliti šta će se desiti ako se ne usvoji budžet

Ne smije ni misliti šta bi se desilo ako budžet ne bi bio usvojen, rekla je danas tokom rasprave delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Naime, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na hitnoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Tokom delegatske diskusije, predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić je kazala da samo kašnjenje u donošenju budžeta zahtijeva od delegata ozbiljnosti i odgovornost da se taj dokument što prije donese.

Navela je da se usvajanjem budžeta stvara pretpostavka za provođenje lokalnih izbora u BiH.

Također, navela je da su predloženim budžetom predviđena određena sredstva kako bi se pomoglo u prevazilaženju problema nastalih uslijed pandemije Covida -19.

Izrazila je uvjerenje da će predloženi zakon biti usvojen, dodajući kako ne smije ni misliti šta bi se desilo ako ne bi bio usvojen.

Delegat Denis Bećirović je ukazao na tri elementa – na proceduru, na sadržaj predloženog zakona i na politički kontekst.

Što se tiče procedure, naveo je da su „nosioci i predlagači budžeta BiH za 2020. godinu prekršili sve zakone koji reguliraju pitanje usvajanja budžeta BiH“.

– Kad je riječ o sadržaju budžeta, ljudi u BiH trebaju znati kakav je ovo budžet. Da li je u pitanju razvojni budžet, nije. Da li je socijalni, nije. Da li je euroatlanski, nije. Da li je ovaj budžet adekvatan odgovor na sigurnosne izazove s kojima se suočava BiH, odgovor je ne. Da li je ovo ozbiljan odgovor na zdravstvena iskušenja i izazove, pogotovo u svijetlu krize u vezi sa koronvirusom, odgovor je opet ne. Zbog toga želim ukazati na vrlo ozbiljne nedostatke i slabosti u ponuđenom budžetu – naveo je Bećirović.

Po njegovim riječima, od ovog budžeta o kojem danas govore „samo je gori jedan budžet, to je onaj neusvojeni budžet BiH“.

Istaknuo je da podržava amandman poslanika Jasmina Emrića iz Predstavničkog doma, koji se odnosi na osiguranje određenih sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *