Učitavam...

Medicinsku opremu nabavljale turističke agencije i kozmetički saloni

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine su potvrdili za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se u toj pravosudnoj instituciji radi na predmetima koji se odnose na nabavke medikamenata i opreme od početka pandemije korona virusa u BiH (polovina marta), a koji se odnose na firme i preduzeća iz oba bh. entiteta.

Zbog toka istraga, kako su objasnili, nisu željeli da daju više informacija i detalja.

Mnoge javne nabavke vršene su direktnim sporazumima sa preduzećima kojima nabavka medicinske opreme nije primarna djelatnost, piše Radio Slobodna Evropa.

Među njima je i turistička agencija ‘Travel for fun’ iz Banjaluke.

Institut za javno Zdravstvo Republike Srpske potpisao je 10. aprila okvirni ugovor sa tom turističkom agencijom o nabavci medicinske zaštitne opreme u vrijednosti od 2.388.500 maraka, bez PDV-a, odnosno 2.794.545 KM sa uračunatim PDV-om.

To se navodi u objavljenom ugovoru o nabavci na portalu Javnih nabavki BiH. Ugovor je zaključen pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a kao jedini ponuđač navodi se samo kompanija Travel for fun.

“Prvo, ne radi se o 2,7 miliona KM, već tu imaju dva aneksa koja su spustila tu cijenu. Drugo, ugovor je okvirnog karaktera i on zavisi od toga šta treba institutu. Treće, mi smo bili u konzorcijumu sa firmom koja ima sve potrebne dozvole neophodne za rad uopšte u sektoru zdravstva i mi smo bili jedan od dva ugovarača sa Institutom”, kaže Saša Marković, direktor turističke agencije “Travel for fun” iz Banjaluke za Radio Slobodna Evropa.

Marković ističe da u ovom ugovoru nema ništa sporno.

“Mi smo radili sa firmom Promeding d.o.o. iz Laktaša koja ima sve potrebne dozvole u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Naša uloga je bila partnerska u konzorcijumu i mi smo zajedno radili nabavku, logistiku i dogovore, ali mi nismo sami bili tu i nikada i nismo rekli da smo sami u tome i da mi imamo potrebne dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, navodi Marković.

Iz instituta za javno zdravstvo Republike Srpske nisu odgovorili na upit RSE o tome zašto su sklopili ugovor o nabavci medicinske opreme sa turističkom agencijom, na koji način su došli do informacija da ova agencija može obezbijediti potrebnu opremu, kao ni šta je do sada nabavljeno i po kojoj cijeni.

Iz Transparency international BiH su za RSE potvrdili da su u ovom slučaju podnijeli krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Institutu za javno zdravstvo RS, kao i u slučaju nabavke zaštitne opreme od firme ´Procontrol´ iz Banjaluke koja se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima vrijednim 2,3 miliona maraka.

Srđan Traljić iz Transparency international BiH kaže da se u ovom slučaju nabavke medicinske opreme realizovane od dva ponuđača koji nemaju registrovanu djelatnost za promet medicinske opreme i dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Radi se o dvije nabavke, jedna od firme Procontrol iz Banjaluke, a druga od turističke agencije Travel for fun. Mi smo to prijavili Okružnom tužilaštvu u Banjaluci i koliko smo vidjeli iz medija, Tužilaštvo BiH je nešto radilo po pitanju turističke agencije, ali po našoj prijavi još uvijek nemamo nikakvih informacija šta se s tim do danas dogodilo”, kaže za RSE Srđan Traljić iz Transparency International.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka potvrdili su da su krivične prijave koje su u prethodnom periodu podnesene ovom Tužilaštvu, vezano za javne nabavke medicinske opreme, proslijeđene na nadležno postupanje Republičkom tužilaštvu.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka potvrdili su da su krivične prijave koje su u prethodnom periodu podnesene ovom Tužilaštvu, vezano za javne nabavke medicinske opreme, proslijeđene na nadležno postupanje Republičkom tužilaštvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *