Učitavam...

Milićević: Mali smo i ekonomski oporavak će ići sporo

Nakon kratkih uvodnih izlaganja predstavnika Vlade FBiH u vezi s Informacijom o posljedicama djelovanja epidemije konronavirusa na privredu nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zastupnicima obratila se i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević kazala je da se na Vladi FBiH pripremaju druge faze za ublažavanje ekonomskih posljedica koronavirusa.  

– Mali smo i oporavak će ići sporo. Na osnovu podataka do 27. jula na subvencije je potrošeno oko 82,4 miliona KM. Vlada je isplatila te subvencije i to je uspješno okončano. To je urađeno zaključno sa četvrtim mjesecom ove godine, ispred nas su isplate za 5 i 6 mjesece. Vidimo da se smanjuje broj i prijavljenih za subvencije. To znači da ima manje kompanija koje imaju pad prihoda viši od 20 posto – pojasnila je Milićević.  

Dodala je da naplata poreza bilježi pozitivan trend. 

– Na tržištu rada veliki broj ljudi je ostao bez posla i sve se to odrzilo na naplatu poreza. Mjerama Vlade FBiH produžena je mogućnost subvencioniranja. Čime je u većoj mjeri zaustavljen veći pad zaposlenosti. U petom mjesecu naplata doprinosa za PIO manja je za 3,6 posto. Zabilježen je oporavak tržišta rada u junu mjesecu – pojasnila je Milićević. 

Prema njenim riječima, ovakvi podaci impliciraju blagi oporavak. 

– Evidentan je pad doprinosa za zdravstveno osiguranje od 4 posto. Čeka nas druga i treća faza korona zakona. U junu djelimično su zaustavljeni negativni trendovi, a uspostavljen je i garancijski fond za finansiranje preduzeća. U pripremi je faza kreditno-garancijskih programa za privrednike. Tendencija stabiliziranja i rasta zaposlenosti su prvi efekti, a pouzdanu informaciju možemo imati nakon sagledavanja šire slike i makroekonomskih pokazatelja. Mislim da ćemo se uspjeti zadržati na padu od 2,5 posto BDP-a – istakla je Milićević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *