Učitavam...

MMF protiv bilo kakvih pokušaja konverzije kredita u francima u KM

Međunarodni monetarni fond se snažno protivi bilo kakvim pokušajima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da omogući konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke, izjavio je danas rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell.

On je istaknuo da nije uloga parlamenta da mijenja ugovore koji su zaključeni od agenata privatnog sektora te da bi takva mjera, posebno kada se primjeni retroaktivno, uvela pravnu neizvjesnost i poremetila funkcionisanje kreditnog tržišta u BiH u najgore moguće vrijeme kada se banke i njihovi dužnici suočavaju sa posljedicama krize izazvane korona virusom.

On je također naglasio da bi nametanje obvezujuće konverzije moglo izazvati pravne mjere banaka koje bi opet mogle imati potencijalne posljedice po budžet Vlade Federacije BiH.

Rezidenti predstavnik MMF-a je podsjetio kako su se u okviru prethodnog Proširenog programa (EFF) Bosne i Hercegovine sa MMF-om, vlasti obavezale da neće nametati obvezujuću konverziju kredita sa valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti u domaću valutu.

– Očekujemo da će vlasti nastaviti da poštuju ovu obavezu, posebno u svjetlu iskazane želje za programom koji će naslijediti EFF – zaključio je Jewell.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *