Učitavam...

MRV BiH osudio provalu na pravoslavnom groblju “Vrelo Bosne”

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV BiH) osudilo je današnju provalu u grobljansku salu na starom pravoslavnom groblju “Vrelo Bosne” u neposrednoj blizini hrama Svetog Save, kome ovo groblje i pripada.

MRV BiH u saopćenju podsjeća da je, prema informacijama iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Blažuj i Policijske uprave Ilidža, ovo treći prijavljeni napad u posljednjih sedam dana na vjerski objekat. Po riječima sveštenika, oca Darka Danilovića, ovo groblje kao i hram Svetog Save su i ranije bila često na meti vandala. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Ilidža iz koje su potvrdili navode te istakli da je istraga u toku. 

– Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin, izražavajući svoju solidarnost s pravoslavnom zajednicom u nadi i vjeri da će istraga rezultirati otkrivanjem počinilaca ovog napada. Svojim djelovanjem uvijek ćemo pokušati preduprijediti i koliko mi možemo pokušavati spriječavati napade na vjerske objekte. Zahtijevamo da se počinioci što prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne.

Pozivamo lokalne organe vlasti ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad kako bismo svi zajedno poručili da napadi na kuće molitve jednom zauvijek prestanu – navodi se u saopćenju MRV BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *