Učitavam...

Muhamed Mahmić pobijedio karcinom: Glavni motiv bio je da roditeljima vratim osmijeh na lice

Muhamed Mahmić iz Kaknja imao je svega 10 godina kada mu je dijagnosticiran karcinom. U najljepšim godinama djetinjstva prošao kroz veoma težak period. Nakon operacije, više ciklusa zračenja i kemoterapija, Muhamed je imao svega 16 kilograma, a šanse da preživi bile su minimalne. Ipak, ovaj hrabri momak se nikada nije predao, nastavio je borbu. Glavni motiv mu je bio vratiti osmijeh na lice svojih roditelja, vjerovao je da će uspjeti i pobijedio je karcinom, piše Anadolu Agency (AA).

Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, vrijeme kada se kroz različite kampanje nastoji ukazati da je borba kroz koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Zlatni Septembar je period podizanja svijesti o svim aspektima borbe s dječijim rakom, odnosno ukazivanje na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja, te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice.

Muhamed je jedan od hrabrih mladih boraca koji su, boreći se s karcionomom, uspjeli ispisati pobjedničku priču. Godine 2006. dijagnosticiran mu je Ewingov sarkom, inače vrlo rijedak karcinom na grudnoj kičmi. U razgovoru za AA kaže kako ga je saznanje da ima rak u tom periodu najviše asociralo na smrt. Ipak, on nije znao za predaju i nakon skoro dvije godine liječenja pobijedio je rak. Vratio se u školu, a kasnije diplomirao na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku.

“Davali su mi 5 posto šanse da ću preživjeti. Ja u tom periodu sve to i nisam toliko shvatao, pošto sam bio dijete i internet nije bio toliko dostupan da bih mogao saznati nešto više o svemu tome. Međutim, moji roditelji su bili upućeni i sam pogled na njih je bio vrlo težak jer su oni znali šta mi je i osjećali su tu bol, ali kroz njih sam mogao zaključiti da nešto nije dobro i da se trebam boriti s tim”, kaže danas 24-godišnji Muhamed.

Pojašnjava kako je sam proces liječenja od karcinoma bio veoma težak i iscrpljujući za jednog 10-godišnjaka.

“Vrlo je teško, pošto sam ja prošao kroz veoma dug ciklus liječenja, imao sam operaciju, 25 zračenja i 13 ciklusa kemoterapije. Bolovi prije operacije su bili nesnošljivi i dolazio sam u trenutak da gubim svijest od bolova. Nakon operacije, hvala Bogu, nisam imao bolove, ali se borba nastavila. Nakon zračenja osjećao sam mučninu, vrtoglavicu, bio sam u jako lošem stanju. Prvo mi je bilo kazano da ću primiti sedam ciklusa kemoterapije, nakon tih sedam primio sam još šest kako bi bili sigurni da ću sve to preboljeti”, govori Muhamed Mahmić.

Dodaje kako mu je čak govoreno da će moći primiti samo jednu kemoterapiju, odnosno da njegov organizam neće biti u stanju podnijeti više.

“Ja sam u to vrijeme imao svega 16 kilograma. Od sve borbe pao mi je imunitet i izgubio sam želju za bilo kakvom ishranom, gdje sam morao jesti na silu kako bih se vratio u normalan život. U sklopu tih terapija imao sam i fizikalne terapije, s obzirom da nisam osjećao noge, a nakon terapije su mi se vratili ekstremiteti u funkciju i time sam normalno nastavio s radom”, govori Mahmić.

Nakon toga slijedi povratak u školu, a Muhamed ističe kako su ga svi generalno dobro prihvatili. Naročito je, dodaje, bio zadovoljan odnosom profesora i direktora škole.

“Imao sam određenih poteškoća jer sam nosio korzet i djeca to nisu baš shvatala, nazivali su me pogrdnim imenima, ali su direktorica i profesori reagovali na vrijeme, tako da su uspjeli suzbiti te predrasude”, kazao je Mahmić.

Na pitanje šta je za njega u procesu liječenja bila glava pokretačka snaga i šta ga je najviše motivisalo, Muhamed odgovara kako je njegov glavni motiv bio vratiti svojim roditeljima osmijeh na lice.

“Ja sam kao dijete želio samo da vratim osmijeh na lice svojih roditelja, prije svega. Kao drugo, imao sam motiv da ostvarim ono o čemu sam sanjao tokom cijelog svog djetinjstva. Moj san je bio da postanem fudbaler. Međutim, s obzirom na bolest u tome nisam uspio. Moja želja je da se bavim politikom i da na taj način pomažem djeci koja se susreću s ovom bolešću”, poručio je Muhamed.

Muhamed je danas član MladiCa, mreže mladih izliječenih od raka koja djeluje u sklopu Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”. Zajedno s još oko 30 mladih koji su pobijedili rak, Muhamed danas pruža podršku oboljelim mališanima i njihovim roditeljima, volontira u Roditeljskoj kući i rehabilitacionim kampovima te učestvuje u brojnim kampanjama s ciljem širenja svijesti o dječijem raku.

Muhamed je danas član MladiCa, mreže mladih izliječenih od raka koja djeluje u sklopu Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”. Zajedno s još oko 30 mladih koji su pobijedili rak, Muhamed danas pruža podršku oboljelim mališanima i njihovim roditeljima, volontira u Roditeljskoj kući i rehabilitacionim kampovima te učestvuje u brojnim kampanjama s ciljem širenja svijesti o dječijem raku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *