Učitavam...

Muškarac imao seks s djevojčicom (14) koja je ostala trudna, osuđen na šest mjeseci zatvora

Kad je 49-godišnji muškarac s hrvatskog istoka završio na optuženičkoj klupi zbog seksualnog odnosa s djevojčicom od 14 godina, koja je ostala trudna i podvrgnula se pobačaju u fazi trudnoće u kojoj pobačaj u Hrvatskoj više nije dozvoljen, upoznati sa slučajem nisu dvojili da mu slijedi višegodišnja kazna zatvora. Bili su u krivu, piše Jutarnji list.

Sudac nadležnog Županijskog suda ovih ga je dana zbog spolnog odnošaja s djetetom mlađim od 15 godina, tačnije zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta,​ nepravomoćno osudio na 22 mjeseca zatvora.

I čak ni tih godinu dana i 10 mjeseci ne mora provesti u zatvoru. Prema izrečenoj mu uvjetnoj kazni, u zatvor će na šest mjeseci, dok je ostatak kazne uslov, s trogodišnjim rokom kušnje. Zbog seksualnog se zlostavljanja sa svojom žrtvom ne smije viđati tri godine i mora platiti 2000 kuna sudskih troškova.

Nema stručnjaka ili laika koji se neće zgroziti nad ovakvom odlukom suda.

Porodični čovjek

U optužnici piše da se muškarac, inače porodični čovjek, lani od februara do septembra “s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona upustio u seksualnu vezu sa školarkom”.

Tužiteljstvo je utvrdilo da je spolni odnos bio dobrovoljan. Ali, prema Kaznenom zakonu, svaki odnos s djetetom mlađim od 15 godina je kazneno djelo, jer se smatra da tek s 15 godina dijete može razumno odlučiti želi li ući u spolni odnos i koje posljedice on može imati.

Osobito se pri određivanju kazne počinitelju vrednuje koliko je on stariji od žrtve: u ovom slučaju, razlika je 35 godina!

Na sudu je priznao krivnju i rekao da je nakon potvrđene trudnoće s njom i njezinom majkom otišao liječniku i finansijski ju zbrinuo.

– Kad sam ju upoznao, nisam znao koliko točno ima godina. Rekla mi je da ima 16, a njezinu dob sam doznao kad je zatrudnjela – pravdao se na sudu 49-godišnjak.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje te činjenicu da je pokazao skrb za 14-godišnjakinju i finansijski joj pomogao.

Osim toga, djelimično uslovnoj kazni pridonijele su i njegove životne (ne)prilike, odnosno da je skrbnik svojoj supruzi koja je lišena poslovne sposobnosti, kao i činjenica da pod istim krovom živi i sa starom majkom. A budući da mu je sin jedinac na odsluženju kazne, jedini prehranjuje svoju porodicu.

Suđenje trojici za silovanje

Još je jedna, nedavno donesena presuda zgrozila javnost. Iako, u tom se slučaju ne radi o maloljetnici, nego nemoćnoj osobi. U Čakovcu je nakon 20 godina završeno suđenje trojici muškaraca za silovanje. Iako je utvrđeno silovanje, muškarci su oslobođeni zbog – pogrešne točke optužnice po kojoj im se sudilo.

Još je jedna, nedavno donesena presuda zgrozila javnost. Iako, u tom se slučaju ne radi o maloljetnici, nego nemoćnoj osobi. U Čakovcu je nakon 20 godina završeno suđenje trojici muškaraca za silovanje. Iako je utvrđeno silovanje, muškarci su oslobođeni zbog – pogrešne točke optužnice po kojoj im se sudilo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *